ZAŠTO SE TRZAMO DOK TONEMO U SAN?

Verovatno vam se mnogo puta desilo da legnete da spavate i samo što utonete u san, imate osećaj kao da padate i mišići vam se naglo trgnu. Da li znate šta uzrokuje ovu pojavu?

Neobičan nagli pokret vezan je za fenomen koji se zove hipnagoško stanje i predstavlja tranzitivni period između budnog stanja i sna, pa je tako ovaj trzaj i dobio ime hipnagoški trzaj. Reč je o mioklonusu, odnosno brzim, nevoljnim pokretima mišića.

>>Šta je paraliza sna i kako nastaje?

Dok tonete u san, dva različita moždana sistema dovode svoje uloge u ravnotežu kako biste prešli u besvesno stanje. Jedan od njih je retikularni aktivirajući sistem (skr. RAS). Ova mreža ćelija nalazi se ispod moždane kore (korteksa) i pomaže u održavanju budnog stanja. Drugi je ventrolateralno preoptičko jezgro, smešten u donjem delu mozga, koji kontroliše san.Naučnici veruju da se ova dva sistema bore za prevlast u toku zapadanja u san. U tom trenutku takođe opada nivo transmitera serotonina kako bi svi glavni mišići u telu mogli da miruju. Ipak, to ne utiče na najmanje mišiće, poput onih oko očiju ili u zglobovima, usled čega celo telo može da se trza.

>>Šta je deža vi i kako nastaje?

Prema drugim teorijama, u pitanju je evolucijski atavizam, tačnije reč je o sistemu koji je činio majmune bezbednim kada bi na drveću utonuli u san. Hipnagoški trzaji najčešće se javljaju kod dece, ali ih doživljavaju i odrasli. Ljudi ih u većini slučajeva nisu svesni jer su suviše duboko u snu u trenutku trzanja. Za razliku od brzih pokreta očiju koji se događaju tokom REM faze, ova vrsta trzaja ne odražava vizije u snu.

zanimljivostidana.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here