PORTORIKO, ZEMLJA KONTRASTA (FOTO)

Bele peščane plaže, suptropska klima i čuveni rum su stvari zbog kojih je Portoriko poznat, ali to nije jedino što ova divna zemlja u Karipskom moru nudi. Portoriko ima okrepljujuću energiju koja razgaljuje i isceljuje dušu, i ako se odlučite za ovu destinaciju sigurno ćete napuniti baterije.

san huan

Prirodni pejzaži oko ostrva su neverovatne bujne zelene prašume koje vam pružaju mogućnost da istražujete. Možete čak i da prenoćite u prašumi noć ili dve i doživećete avanturu koju ćete sigurno dugo pamtiti. Portoriko je otkrio Kristofer Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine čime je postao deo poseda Španije. Noćni život je još jedan razlog zašto mnogi putnici vole da ga posete, a ukoliko niste raspoloženi za izlazak, uvek možete da krenete u šetnju.

Ulica u San Huanu
Foto: F. Bucher

Stotine barova i noćnih klubova oživi sa prvim zalaskom sunca, a kako je špansko nasleđe donelo muziku i ples u srce Kariba, tako se na svakom koraku igraju salsa, merenge i bačata. Osim po strastvenoj muzici i plesu, Portorikanci su poznati po tome što prave neverovatno ukusnu hranu. Naravno, kada putujete morate probati lokalne specijalite ili ćete propustiti mnogo toga. Kao i na drugim Karipskim ostrvima, pečena svinjetina je veliki hit, ali niko nije takav majstor da se približi Portorikancima. Kristofer Kolumbo je možda uveo svinjetinu (koja se često služi uz pirinač sa tamnom sortom tropskog graška) lokalnom stanovništvu, ali su Portorikanci doveli spremanje mesa do savršenstva spremajući ga polako na otvorenoj vatri. Svakako najcenjeniji aspekt Portorika je sunčano vreme, tropska klima i 270 milja dugačke plaže. Temperature su u proseku između 21 i 27 stepeni Celzijusa pa su savršene šetnju ili sunčanje. 

plaža san huan
Foto: Tomas Fano

Najbolje doba godine za posetu Portoriku je od aprila do juna. Periodi od jula do septembra su sezone uragana, pa ako ste u potrazi za jeftinijim aranžmanima u ovom periodu možete dobiti najbolje ponude. Obavezno iznajmite brodić i posetite okolne plaže, ostrva i pećine i obiđite glavni grad San Huan, u kome se nalazi Bakardi – najveća svetski poznata kompanija alkoholnih pića. Fabrika se može posetiti i u njoj se može videti proces stvaranja ruma, što je mnogima jako interesantno.

Izvor: Luxlife.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here