DECA DIVLJINE (2. DEO)

Priče o divljoj deci oduvek su fascinirale ljude. Nakon prvog dela, predstavljamo vam i drugi.

deca divljine

1. Dina Saničar, divlje dete iz Indije

Ovog dečaka su 1867. godine pronašli lovci u pećini na severu Indije. Isprva su špijunirali mesto na kome je bio i mislili da je reč o nekoj divljoj životinji. Međutim, bili su zapanjeni činjenicom da se radilo o detetu muškog pola od oko šest godina starosti, koje je po svemu sudeći živelo sa vukovima. Odveli su ga u sirotište u Agri, gde je započet rad na njegovoj rehabilitaciji. Nikada nije naučio da govori, a mnogi pretpostavljaju da je njegova priča nadahnula autora Radjarda Kiplinga da stvori lik Moglija iz svetski poznatog dela Knjiga o džungli.

2. Kaspar Hauser

Kaspar

Kaspar je bio divlje dete nađeno u Nemačkoj u 19. veku. Pronađen je na ulicama Nirnberga i jedva je umeo da izusti koju reč. Njegova priča je delovala neverovatno. Rekao je da je 13 godina bio zatvoren u nekom sobičku, a jedino društvo pravilo mu je nekoliko drvenih igračaka. Kako je istakao, tu je bio i jedan misteriozni čovek, koji mu je svakog dana donosio hleb i vodu. Za dečaka se zainteresovala čitava Evropa. Neki su smatrali da je varalica, a neki su ga zbog crta lica povezivali sa porodicom velikog vojvode Badena. Hauser je prepušten na brigu učitelju Fridrihu Daumeru, koji ga je naučio da govori, čita i piše. Stvari su vremenom postajale sve bizarnije, a kasnije je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Do dana današnjeg nije razjašnjeno ko je, u stvari, bio Kaspar Hauser.

3. Viktor, divlji dečak iz Averona

Viktor

Kada je pronađen na jugu Francuske 1800. godine, Viktor je imao oko 12 godina. Bio je nag i nije umeo da govori, a brojni ožiljci kojima je bio prekriven, ukazivali su na to da je boravio u divljini. Ignorisao je svaki kontakt sa ljudima i često je imao agresivne ispade. Naučnici su utvrdili da je bio izuzetno otporan na hladnoću i nasuprot onima koji su ga smatrali imbecilom i nisu hteli da mu se posvete, Žan-Mark Gaspard Itar je to i te kako želeo. Na kraju je došlo do određenog napretka – Viktor je, između ostalog, počeo da pokazuje određene znakove empatije. Umro je kada je imao 40 godina i nažalost nikada nije naučio da sastavi kompletnu rečenicu.

4. Suđit Kumar

Ljudi koji su se brinuli o Suđitu nazivali su ga dečakom, iako je bio odrastao čovek kada je pronađen. Naime, ponašao se poput deteta i njegov slučaj važi za jedan od najtragičnijih slučajeva zlostavljanja dece na Fidžiju. Suđita su roditelji zaključavali u kokošinjcu, a nakon njihove smrti, njegovi baba i deda odlučili su da nastave da ga drže zaključanog tamo. To je bio njegov dom dugo vremena. Danas ima oko 40 godina.

5. Marina Čapman

Marina
Marina Čapman nekad i sad

Marina Čampan, rođena 50-ih godina prošlog veka, žena je koja je svoje detinjstvo provela u džungli, gde je odrasla s kapucin majmunima. Prema njenim rečima, tamo je završila kada je imala oko četiri godine. Kada su je pronašli lovci, već je izgubila moć govora. Prodali su je bordelu u Kukuti, odakle je pobegla i živela na ulici kao lutalica. Usvojena je kada je imala otprilike 14 godina, a kasnije se udala, zaposlila, postala majka i napisala svoju autobiografiju Devojka bez imena, koja je objavljena 2013.

>>Deca divljine (3. deo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here