KUTNA HORA – MALI GRAD SA BOGATOM ISTORIJOM

Kutna Hora, grad u Češkoj Republici, u svoje vreme bio je najvažniji grad pokrajine Bohemija, posle Praga, od koga je udaljen oko 80 kilometara.

Kutna Hora

Pod današnjim imenom grad je poznat od 1142. godine, kada je na tom području zabeleženo postojanje istoimenog manastira. U njemu živi oko 21.000 stanovnika, a jedan od njih nekada je bio i Sava Hilandarac, čuveni hilandarski monah. Nakon što je krajem 13. veka na ovom području otkriveno srebro, nemački rudari su tu osnovali naselje. Kralj Vaclav II Pšemisl je preuzeo kontrolu nad rudnikom, koji je postao jedan od najbogatijih u Evropi, jer je proizvodio 20 tona tog plemenitog metala godišnje. Grad je iz godine u godinu doživljavao sve veći i veći procvat, a svojevremeno se čak u svim sferama takmičio sa Pragom.

Kutna Hora je 1420. godine ušla u rat protiv husita, pristalica Jana Husa i rudarska aktivnost je bila zaustavljena. Posle rata, činilo se da su se stvari vratile na staro, ali su ipak ubrzo krenule nizbrdo. Naime, Kutna Hora je zajedno sa ostatkom Češke pripala Habzburgovcima i rudnik je ubrzo poplavljen, a u pobuni protiv Ferdinanda I, Česi su izgubili sve privilegije. Tridesetogodišnji rat je imao razarajuć efekat po grad, jer se, između ostalog, pojavljivalo mnogo više bolesti nego što je to bio slučaj do tada. Danas, to je industrijsko mesto, čiji se istorijski deo, uključujući i crkvu Svete Barbare, zaštitnice rudara, nalazi na Uneskovom spisku svetske baštine.

kutna horaLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here