KRATKA ISTORIJA “SREDNJEG PRSTA”

Pokazivanje srednjeg prsta predstavlja jednu od većih uvreda u modernoj kulturi, ali njegovi koreni datiraju još iz vremena pre Hrista. Prvi pisani trag o ovome potiče iz antičke Grčke kad je dramski pisac Aristofan pre oko 2.500 godina napravio grubu šalu mešajući srednji prst sa muškim polnim organom što se čak i u to vreme smatralo ponižavajućim.

Neki antropolozi tvrde da je ovaj gest preuzet iz klasičnog pasivno-agresivnog čina koji upotrebljavaju primati kako bi, pokazujući svoje genitalije, protivnika ponizili i učinili ga seksualno inferiornijim. Čovek je odlučio da tako na civilizovaniji način svog protivnika vređa i ponizi pokazujući mu srednji prst.Srednji prst je uz grčku umetnost, muziku i kulturu došao do Rima, pa je tako Kaligula, pionir perverzije, često znao da šokira stanovnike zahtevajući od njih da mu, umesto ruke, poljube srednji prst. Pokazivanje prsta u javnosti drastično se smanjilo tokom srednjeg veka zbog negodovanja Katoličke crkve, a u 19. veku je ponovo počelo da dolazi do izražaja zahvaljujući novom izumu – fotografiji. Godine 1886. čuveni bejzbol igrač Čarls Redborn je prilikom poziranja sa svojim timom ušao u istoriju kao prva osoba koja je srednji prst pokazala na fotografiji.

Danas je srednji prst jedan od najpoznatijih vidova neverbalne komunikacije i koristi se gotovo u svim krajevima naše planete. Široko je rasprostranjen u pop kulturi gde predstavlja neku vrstu bunta, a njegova upotreba nije strana ni visokim državnim zvaničnicima.

>>Zašto se ljudi rukuju?

>>Zašto kijamo?

>>Zašto naš glas zvuči drugačije kad ga snimimo?

>>Zašto Kinezi jedu štapićima?

>>Zašto vidimo lica u raznim objektima?

>>Zašto se ljubičasta smatra kraljevskom bojom?


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here