20 INTERESANTNIH ČINJENICA KOJE (MOŽDA) NISTE ZNALI O SRBIJI

Srbija je zemlja sa 7.186.862 stanovnika, a njen šarm i bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine je veoma privlačnom kako domaćim posetiocima, tako i onim stranim. 

1. Prestonicu Srbije osnovali su Kelti u 3. veku pre nove ere, a docnije je postala Singidunum. Godine 876. prvi put se pominje pod imenom Beograd i smatra se jednim od najstarijih gradova u Evropi.

>>Poreklo imena gradova u Srbiji

2. Srbija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu.

3. Trg Slavija je do 1880-ih godina bio baruština i tu su Beograđani lovili divlje patke. Kasnije je poznati škotski preduzetnik Frensis Makenzi, koji se pre dolaska u Srbiju bavio poljoprivredom i humanitarnim radom, kupio veliki prostor iznad njega i isparcelisao ga radi prodaje, a tu je sebi izgradio i kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom. Inače, tu su se nalazile i dve poznate kafane – Tri seljaka i Rudničanin, koje su srušene pre i tokom Drugog svetskog rata.

4. Najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti je Miroslavljevo jevanđelje, koje datira iz 12. veka. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a o njemu je 2007. godine snimljen film U početku beše reč u režiji Boška Savkovića.

>>Rim na tlu Srbije – Feliks Romulijana

5. Čak 17 rimskih careva rođeno je na tlu današnje Srbije. To su Decije Trajan, Hostilijan, Klaudije II Gotski, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimijan, Konstancije I Hlor, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Valerije Sever, Konstantin Veliki, Licinije, Konstancije II, Vetranion, Jovijan, Gracijan i Konstancije III.6. Vampir je jedna od reči iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima. Sa druge strane, najpoznatiji srpski vampir pored Save Savanovića je Petar Blagojević. On je bio seljak čiji slučaj spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi novijeg doba.

>>23 zanimljive činjenice o jezicima

7. Miladin Zarić, učitelj iz Beograda, postao je poznat zahvaljujući tome što je tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, dana 22. oktobra 1944. godine sprečio rušenje miniranog Savskog mosta. Godine 1978. njegov podvig ekranizovan je jedini put i to indirektno, u pretposlednjoj epizodi serije Povratak otpisanih.

8. Reka Vratna na istoku Srbije, nadaleko je poznata po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, takozvanim prerastima koji podsećaju na vrata, po kojima je i dobila ime.

9. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe, jednog od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Isti taj signal je kasnije bio poslat u svemir prema mogućim oblicima vanzemaljskog života.

10. Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

11. Godine 2014. američki magazin Mental Floss naveo je Ćele-kulu kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

12. Najstarija sačuvana beogradska kafana je Znak pitanja i nalazi se u ulici Kralja Petra broj 6. Po nalogu kneza Miloša 1823. godine podigao ju je Naum Ičko.

13. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru.

14. Prema nekim navodima, srpski obaveštajac Dušan Popov je, uz druge ličnosti, poslužio kao inspiracija autoru Ijanu Flemingu za stvaranje legendarnog Džejmsa Bonda.

15. U Kuber Pidiju, gradu na jugu Australije, nalazi se srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije koja važi za najunikatniju u svetu, pošto se radi o građevini sagrađenoj na dubini od devet metara.

16. Jedan od najstarijih srpskih fudbalskih klubova je FK Javor iz Ivanjice. Osnovan je 1912. godine od strane omladinaca, a nazvan je po obližnjoj planini.

17. Oko 70 odsto prinosa šljive, odnosno oko 424.300 tona godišnje, odlazi u proizvodnju šljivovice – nacionalnog pića zemlje.

18. Prvi beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj sredinom oktobra 1892. godine i  vozio je centrom grada, od Kalemegdana do Slavije. Niški tramvajski sistem bio je u funkciji od 1930. do 1958. godine, a novosadski od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine.

19. U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine. Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

20. Film Karađorđe, snimljen je 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu. Više o njemu možete da se informišete OVDE.

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji, 1. deo

>>15 činjenica o Bosni i Hercegovini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here