NAJIMPRESIVNIJI PRIMERI ŽIVOTINJSKE ARHITEKTURE

Kompas termiti

zivotinjska arhitekturakompas termiti

Kompas termiti grade gnezda u obliku velikih klinastih gomila. Klinovi su grubo orijentisani na jug i sever zbog čega je ova vrsta insekta dobila naziv kompas.

>>Ove životinje izgledaju potpuno nestvarno

>>Ostrva na kojima glavnu reč vode životinje

Pčele

košnica

Čitav život pčela vrti se oko njihovih gnezda. U svojim košnicama koje grade od voska pčele podižu svoje mlade i obrađuju hranu.

>>Životinje koje su promenile tok istorije

Ose

društvene ose

Većina osa ne gradi gnezda već preferira samačke ili parazitske ćelije. S druge strane, društvene ose grade elegantna gnezda od biljne pulpe, smole, pljuvačke i drugih materijala. Ona se sastoje od saća koje je po izgledu slično pčelinjem.

>>Evo kako izgledaju životinje pre nego što dođu na ovaj svet

Lastavice

lastavičje gnezdo

Lastavice grade gnezda od različitih materijala, međutim neke odluče da se jednostavno usele u napušteno gnezdo ili šupljinu. S druge strane, neke vrste ovih ptica prave gnezdo isključivo od svoje pljuvačke. Takva gnezda su jestiva i smatraju se delikatesom.

Tularaši

tularaši

Kad tularašima dođe vreme da se učaure, oni svoj oklop naprave tako što se uvaljaju u pesak, kamenčiće, školjke i slično. Ove elemente spajaju nitima sopstvene svile i tako bezbedno odrastaju. Francuski umetnik Hubert Dupart odlučio je da iskoristi ovo, pa je tako sakupio tularaše i stavio ih u akvarijum zajedno sa česticama zlata, biserima i dragim kamenjem, a rezultat je bio impresivan:

tularaši oklop od zlata

Ploceus philippinus

zivotinjska arhitektura

Ova vrsta ptice, koja živi na Indijskom potkontinentu i jugoistočnoj Aziji, plete elegantna viseća gnezda iznad vodenih površina kako bi bila što nedostupnija predatoru. Gnezda se najčešće mogu naći u kolonijama, mada ima i izolovanih.

Furnarius rufus

životinjska arhitektura

Ova ptica koja pripada porodici Furnariidae gradi jaka gnezda od gline i blata. Kao što se može videti na fotografiji, gnezda se često grade na spratove, a njihova jačina je dovoljno velika da zaštiti stanare od predatora. Kvalitet izgradnje omogućava drugim vrstama da se usele u gnezdo nakon što ga prvi vlasnik napusti.

Philetairus socius

životinjska arhitektura

Ptica philetairus socius koja živi u Južnoafričkoj republici, Namibiji i Bocvani plete ogromna gnezda u kojima na stotine ptica živi generacijama. Gnezda su čvrsta, satkana od prutića i trave, a dublje unutrašnje komore održavaju temperaturu tokom noći kako bi pticama bilo toplo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here