DRAGULJ KOLUMBIJE: SLANA KATEDRALA U SIPAKIRI

Slana katedrala u Sipakiri je podzemna rimokatolička crkva izgrađena u rudniku soli 200 metara ispod planine Halite, u blizini grada Sipakira u Kolumbiji. Pored toga što je jedno od najpoznatijih katoličkih svetilišta u zemlji, Slana katedrala je takođe velika turistička atrakcija i mesto hodočašća vernika.

kolumbija
Foto: Jimmy Baikovicius

Nekoliko godina pre nego što je 1932. godine izgrađena podzemna crkva, rudari koji su radili u ovom rudniku soli napravili su malo svetilište da bi se molili Bogu da ih zaštiti od nesreće dok rade. Godine 1950. počeli su sa izradom većeg projekta, a četiri godine kasnije otvorena je Slana katedrala posvećena Gospi od Rozarija, zaštitnici rudara. Katedrala je imala tri broda i monumentalna krsta koji su imali osvetljenje oko baze, što je na plafonu projektovalo veliku senku u obliku krsta. Desni brod je sadržao oltar sa ikonama i kapelicom, dok su se u levom nalazile ikone na kojima su predstavljeni rođenje i krštenje Isusa Hrista, sa vodopadom koji je simbolizovao reku Jordan.Međutim, kako je katedrala uklesana u aktivnom rudniku, struktualni i bezbednosni problemi naveli su vlasti da zatvori svetilište 1990. godine. Godinu dana kasnije otpočela je izgradnja nove katedrale, 60 metara ispod postojeće. Njenoj lepoti i tajanstvenosti doprineli su razni tuneli koji su napravljeni ranijih godina prilikom iskopavanja soli, a dramatično osvetljenje koje se odbija od visoke zidove čini da kompletan utisak bude fascinantan.

>>Prometejeva pećina, biser zapadne Gruzije

>>Najšarenija pećina na svetu koja je nekad bila rudnik soli

Slana katedrala u Sipakiri smatra se za jedno od najistaknutijih arhitektonskih i umetničkih ostvarenja u Kolumbiji zbog čega je dobila titulu arhitektonskog dragulja modernog doba.

>>Kao pod zvezdama: magična pećina ukrašena svetlećim crvima

>>Crkva u hrastu, bajkoviti prizor na jugu Srbije

kolumbija
Foto: Jimmy Baikovicius
slana katedrala
Foto: Jimmy Baikovicius
kolumbija
Foto: Jimmy Baikovicius
slana katedrala
Foto: Ollie Harridge
slana katedrala
Foto: Jimmy Baikovicius
slana katedrala
Foto: Jimmy Baikovicius

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here