ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI, 3. DEO

1. Planina Sero Riko u Andima u blizini bolivijskog grada Potosi, poznata je kao planina koja proždire ljude, zbog velikog broja radnika koji su umrli u rudnicima koji se tu nalaze.

2. Vampirski jelen je nadimak za vodenog jelena, vrstu koja se smatra ranjivom jer joj preti izumiranje.

vodeni jelen

3. Bar-kodovi na nadgrobnim spomenicima predstavljaju revolucionarni način da se rodbina seti svojih najmilijih. Njihovim skeniranjem dolazi se do raznih informacija o pokojnicima pored njihovih imena i prezimena, datuma rođenja i smrti. 

bar-kod spomenik

4. Dana 7. novembra 1907. godine, život je izgubio Hesus Garsija Korona dok je spašavao meksički grad Nakosari od eksplozije voza punog dinamita. On važi za nacionalnog heroja i mnoge ulice, škole i trgovi širom Meksika nose njegovo ime.

5. Gorila Koko, koja ume da se sporazumeva s ljudima jezikom gestova, bila je jako potresena kada je saznala za smrt svog prijatelja, glumca Robina Vilijamsa.

koko i robin

6. Umetnica Heder Djui-Harborg je od otpadaka prikupljenih na javnim mestima, kao što su žvake i cigarete, uspela da stvori 3D portrete ljudi čiji je DNK pronađen na njima.

heder

7. Salpa je riba iz porodice ljuskavki, a konzumacija njene glave dovodi do halucinacija. 

8. Sara Bridlav je bila inovatorka kozmetičkih sredstava za Afroamerikanke. Za samo devet godina postala je prva milionerka afroameričkog porekla, koja je bogatstvo stekla svojim izumom i napornim radom. Priznanje za uspeh dobila je i od strane Ginisove knjige rekorda.

9. Moć ljubavi je prvi igrani 3D film ikada prikazan, i to u Los Anđelesu 1922. godine. 10. Ćelijsko pamćenje je naziv za fenomen koji podrazumeva da osoba nakon transplatacije nekog organa poprimi ponašanje ili navike donora.

11. Dana 5. januara 1950. godine u blizini Sverdlovska (danas Jekatarinburga) dogodila se avionska nesreća. Poznato je da je tom prilikom stradao skoro čitav hokejaški tim Sovjetskog vazduhoplovstva, u kojem je glavni bio Staljinov sin Vasilij.

12. Za pametne telefone postoji aplikacija PhotoMath, napravljena zarad olakšavanja matematike. Funkcioniše po istom principu kao i skeneri bar-kodova u prodavnicama, a pored samog rešenja, prikazuje i kako se do njega došlo.

photomath

13. U nekolicini azijskih kultura veruje se da ljudski rod potiče iz bambusovog stabla. 

14. Godine 2013. ministar finansija Zimbabvea obelodanio je da je na bankovnom računu te zemlje ostalo svega 217 dolara. 

15. U Finskoj se od 1992. godine održava takmičenje u nošenju žene, a količina nagrade u pivu proporcionalna je težini učesnice u takmičenju.

takmicenje finska

16. U Vermontu je 1968. godine usvojen zakon kojim je zabranjena upotreba bilborda, kako ne bi narušavali prirodne lepote te zemlje.

17. Na Tviteru od 2009. godine postoji nalog korisnika Big Ben koji tvituje samo bong, bong, bong… na svakih sat vremena.

big ben tw

18. Naslov pesme No Woman, No Cry legendarnog Boba Marlija potiče od jamajčanske izreke Ne plači ženo i nikako ga ne treba pogrešno interpretirati kao Srećniji bez žene.

19. Monopol, vrlo popularna igra, originalno je nastala 1903. godine, kako bi ukazala na sve nepravednosti kapitalizma. Pošto je postala vrlo popularna, kasnije su stvorene njene razne verzije.

20. Veruje se da su činom rukovanja dve strane pokazivale da u ruci ne nose oružje, odnosno da su se pojavili goloruki i da druga strana ne mora da se plaši da će biti napadnuta. Više o rukovanju možete da pročitate OVDE.

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 1 .deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 2. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste, znali, 4. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 5. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 6. deo

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here