ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI, 2. DEO

1. Urin grivastog vuka miriše skoro isto kao marihuana.

2. Vulkan Kava Idžen u Indoneziji izbacuje plavu lavu. Za to su krivi hemijski procesi – sagorevanje sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

vulkan

3. Lego potiče od fraze leg godt što na danskom znači znači lepo se igraj. Inače, čuvene Lego kocke prvi put su napravljene 1949. godine.

4. Bivši američki profesionalni bokser Džordž Forman ima 12 dece: pet sinova i sedam kćerki. Svi sinovi mu se zovu Džorž.

5. Pesma You Suffer benda Napalm Death je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najkraća pesma ikada. Ona traje tačno 1.316 sekundi, a nalazi se na albumu Scum.

>>30 najčudnijih Ginisovih kolekcija

6. Godine 1906. jedan čovek je osuđen na minut u zatvoru zbog pijanstva. Njegovo ime bilo je Džo Manč, a kazna koju je odslužio smatra se najkraćom u istoriji.

7. Let’s Pizza je jedina mašina na svetu koja može pripremiti najbolju italijansku picu za manje od tri minuta.

mašina

8. Na Tajlandu ljudi smeh u porukama iskazuju tako što kucaju 555. Naime, u toj državi se broj pet izgovara kao ha, pa su tako tri uzastopne petice hahaha.

555

9. Fejsbuk ima više od milijardu korisnika, s tim što na njemu postoji veliki broj profila osoba koje više nisu među živima. Pretpostavlja se da će broj profila preminulih korisnika na toj društvenoj mreži premašiti broj živih korisnika 2060. ili 2130. godine, pa bi ta društvena mreža mogla da postane virtuelno groblje.

10. Rut Lorens je kao desetogodišnjakinja 1981. postala najmlađa osoba primljena na Oksford univerzitet, a diplomirala je u 13. godini sa najvišom ocenom iz matematike.

11. Australijski auto-put br. 1, mreža je auto-puteva koji povezuju australijski kontinent i sve glavne gradove. Dug je oko 14.500 kilometara zbog čega važi za najduži državni auto-put na svetu.

12. Godine 2003. u napuštenom čileanskom gradu u pustinji Atakama, pronađen je skelet dužine od oko 15 centimetara. Naučnici smatraju da je reč o detetu koje je patilo od teškog oblika zakržljalosti, jer je teorija o tome da se radi o vanzemaljcu poništena kada je otkriveno da skelet ima ljudske gene.

skelet iz atakame

13. Veliki broj Kineza živi u kućama-pećinama, koje su dobro zaštićene od peščanih oluja i buke. Najviše ih ima u Jananu, gradu u pokrajini Šansi.

kineske kuće

14. Njujorški umetnik Sem Van Ejken uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća (šljive, kajsije, breskve, nektarine, višnje …). 


15. Džej-Zi je pohađao istu školu kao i Notorijus B. I. G. i Basta Rajms, ali je nikada nije završio.

16. Na sajtu Freerice, na jednostavan način moguće je doprineti borbi protiv gladi: kroz igru i za svaki tačan odgovor sakupi se 10 zrna pirinča kao donacija za siromašne. 

freerice

17. U Kanadi se nalazi više jezera nego u svim ostalim zemljama zajedno. Procenjuje se da je broj jezera u toj zemlji oko tri miliona, a broj jezera većih od tri kvadratna kilometra je 31.752.

18. Godine 1995. Nasini istraživači dali su paukovima različite vrste droga, a zatim su posmatrali kakve će mreže da pletu. Rezultati su pokazali da što je otrovnija hemikalija, to je čudnija i mreža: neke od njih jedva da su podsećale na nju. Takođe, najbizarniji efekat na njih imao je kofein!

paukove mreze

19. Na planini Koleto Fava u Italiji od 2005. godine nalazi se džinovski zec, namenjen igri, penjanju i spavanju.

zec italija

20. Naučnici su uz pomoć softvera analizirali milione istorijskih činjenica i tako došli do zaključka da je najdosadniji dan u istoriji bio 11. april 1954. godine, jer se tad u svetu nije događalo ama baš ništa.

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 1. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 3. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 4. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 5. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 6. deo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here