15 ČINJENICA O BOSNI I HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina, država na jugoistoku Evrope, može se pohvaliti izuzetno bogatom kulturom i tradicijom. U njoj postoji bezbroj fascinantnih destinacija pogodnih za sve vrste turista, koji ih svake godine posećuju u sve većem broju.

1. U Sarajevu, prestonici Bosne i Hercegovine, održane su Zimske olimpijske igre 1984. godine.

2. Ta država se često naziva zemljom u obliku srca.

3. Severni i centralni deo zemlje zove se Bosna, a to ime najverovatnije potiče od stare indo-evropske reči bosana što znači voda.

4. Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

5. Renomirani turistički časopis Lonely Planet izabrao je Sarajevo 2010. godine za jedan od deset najboljih gradova koje treba posetiti.

6. SFF (Sarajevo Film Festival) je vodeći filmski festival na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, a postoji od ratne 1995. godine.

7. Jedina reprezentacija u bilo kom sportu koja je u isto vreme bila evropski prvak, svetski šampion i paraolimpijski prvak je reprezentacija Bosne i Hercegovine u sedećoj odbojci. Većina igrača su ratni invalidi.

8. BiH je deseti najveći potrošač kafe na svetu.

9. Režiser i scenarista Danis Tanović osvojio je 2002. godine Oskara za najbolji strani film pod nazivom Ničija zemlja.10. Sarajevo je bilo prvi grad u Evropi sa celodnevnom tramvajskom linijom, a ona je otvorena za Novu 1885. godinu, kao probna linija za, tada budući tramvaj u Beču. 

11. BiH je tek nešto malo manja od Zapadne Virdžinije. Takođe, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u njoj živi 3.8 miliona ljudi, dok je prosečan životni vek 75 godina.

12. Na teritoriji Bosne i Hercegovine službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski.

13. Perućica je jedna od retkih prašuma u Evropi. Nalazi se blizu granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore i tu je registrovano više od 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1.000 vrsta zeljastog bilja.

14. Teorija o bosanskim piramidama pretpostavlja kako su brdo Visočica i još dva obližnja brda zapravo džinovske piramide izgrađene ljudskom rukom. 

15. Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol te države počeo se upotrebljavati još u srednjem veku i prisutan je na novcu, zastavama, grbovima plemićkih dinastija i tako dalje.

Pročitajte zanimljive činjenice i o:

ArgentiniBraziluKubiItalijiFrancuskojNorveškojButanuŠpaniji,
ŠvedskojRusijiIslanduMonaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu,
Kanadi, Novom ZelanduNemačkojJapanu, Škotskoj, Kaliforniji i Turkmenistanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here