OVO SU SAMO NEKE ČINJENICE O KALIFORNIJI, ZEMLJI U KOJOJ SE ODIGRALA NAJVEĆA POTRAGA ZA ZLATOM

Kalifornija je treća po veličini država Sjedinjenih Američkih Država, nakon Aljaske i Teksasa. Godine 1850. postala je 31. članica te zemlje, a glavni grad od 1854. je Sakramento.

sakramento

1. Kalifornija je dobila ime po bestseleru

Španski autor Garsi Rodrigez de Montalvo napisao je 1510. godine roman Las Sergas de Esplandián u kome se spominje ostrvo po imenu Kalifornija. Montalvovo delo postalo je toliko popularno da su istraživači koji su pod vođstvom Ernana Kortesa 1535. godine naišli na ono za šta su verovali da je ostrvo na obali Pacifika, nazvali po njegovoj knjizi.

2. Prvobitno, glavni grad te države bio je San Hoze

San Hoze je osnovan 29. novembra 1777. godine, a od 1846. se nalazi u rukama Amerikanaca. Godine 1850. postao je prestonica Kalifornije, a kasnije je ta čast pripala Sakramentu.

3. Kalifornija je jednom prilikom proglasila nezavisnost koja je trajala manje od mesec dana

Dana 14. juna 1846. godine američki doseljenici u Sonomu pobunili su se protiv meksičke vlasti i proglasili nezavisnost. To je trajalo manje od mesec dana.

4. Vrtoglavi rast Los Anđelesa

Los Anđeles je 4. septembra 1781. godine osnovao španski guverner Kalifornije Felipe de Neve, a tada je to područje uglavnom služilo za bavljenje stočarstvom. Vrtoglavi rast grada započeo je 1876. godine, a kasnije i gradnjom pruge prema Santa Feu, kao i vađenjem uglja i nafte početkom devedesetih godina 19. veka.

5. Na zastavi Kalifornije nalazi se kalifornijski grizli, izumrla podvrsta mrkog medveda

U Kaliforniji su se ovoj životinji divili zbog njene lepote, veličine i snage, pa se zbog toga našla na zastavi te zemlje. 

6. Dolina smrti – najtoplije, najsuvlje i najniže mesto u Severnoj Americi

Uprkos svom sumornom imenu, ovo mesto nije bez života. Štaviše, ono je dom indijanskim plemenima, životinjama i različitim biljnim vrstama, a 1933. godine proglašeno je nacionalnim parkom (u Kaliforniji ih sveukupno ima osam). Inače, tu sunce doslovno prži: u julu mesecu 1913. temperatura je bila 57 stepeni Celzijusa, što je do tada bila najviša temperatura ikad zabeležena. Od tada ju je nadmašila samo ona zabeležena u libijskom delu Sahare nešto više od dve decenije kasnije – 57,7 stepeni.

7. Zlatna groznica

U Kaliforniji se od 1848. do 1855.  godine odigrala najveća potraga za zlatom. Sve je započelo kada je Amerikanac Džejms Maršal pronašao prvi zlatni grumen na oko 55 kilometara od Sakramenta, a nakon njega su brojni ljudi počeli da intenzivno tragaju za tim plemenitim metalom.

Pročitajte zanimljive činjenice i o:

ArgentiniBraziluKubiItalijiFrancuskojNorveškojButanuŠpaniji,
ŠvedskojRusijiIslanduMonaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu,
Kanadi, Novom ZelanduNemačkojJapanu, Škotskoj i Turkmenistanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here