KAKO SU FILMOVI PREDVIDELI BUDUĆNOST?

Mnoga ostvarenja sedme umetnosti poznata su po tome što su decenijama pre nastaka određenih pojava, donela prilično jasne poruke o njima. Dakle, veliki deo onoga što je predstavljeno na filmskom platnu vezuje se za vizionarsvo, a ovo su samo neka imena sa te liste:

1. Trumanov šou

trumanov šou

Trumanov šou je američki film iz 1998. godine koji je režirao Piter Vir i predvideo je stvaranje popularnih rijaliti emisija poput Velikog brata, U korak sa Kardašijanima i mnogih drugih. Naime, radnja se vrti oko Trumana Burbanka (Džim Keri) koga je po rođenju usvojila jedna televizijska kuća kako bi se snimala emisija bazirana na voajerizmu. U tu svrhu napravljen je čak i gradić u kojem 5.000 kamera neprestano emituju svaki Trumanov korak, od jutra do mraka.

2. Ratne igre

ratne igre

Režiser Džon Bedem snimio je 1983. godine ostvarenje pod nazivom Ratne igre, koje je previdelo sajber ratovanje. Film prati kompjuterskog genija Dejvida Lajtmena (Metju Broderik) koji slučajno provaljuje u tajni super-kompjuter koji kontroliše celokupni nuklearni arsenal Amerike i tada igrica počinje.

3. Videodrom

videodrom

Ovaj film Dejvida Kronenberga snimljen je pre više od tri decenije i u njemu se glavni junak Maks Ren susreo sa televizijskim kanalom sličnog sadržaja kao što je to danas Jutjub.

4. Zabranjena planeta

zabranjena planeta

Junaci ovog filma snimljenog 1956. godine koristili su se malim komunikacionim, bežičnim spravama, koje su mogli da nose svuda sa sobom. Tako je ovaj filmski klasik predvideo upotrebu mobilnih telefona.

5.  Žena na Mesecu

zena na mesecu

Žena na Mesecu je nemački nemi naučnofantastični film snimljen 1929. u režiji Frica Langa, baziran na istoimenom romanu njegove supruge Tee fon Harbou. Inače, decenijama pre nego što je NASA poslala čoveka na Mesec, u njemu su date zapanjujuće tačne prognoze o budućnosti istraživanja svemira.

6. Crvena napast

crvena napast

Džim Keri je u Crvenoj napasti 1996. godine glumio  instalatera kablovske televizije koji je ukazao na sve pogodnosti kućne zabave: Uskoro će svako američko domaćinstvo imati integrisanu televiziju, telefon i kompjuter! Ljudi će moći da na jednom kanalu posete Luvr, a na drugom da gledaju žensko rvanje. Takođe, moći će da kupe sve što im padne na pamet od kuće ili da igraju Mortal Kombat s prijateljima iz Vijetnama. Mogućnosti će zapravo biti brojne!

7. Večni sjaj besprekornog uma

vecni sjaj besprekornog uma

Ova romantična fantazija iz 2004. govori o zahvatu brisanja sećanja. Naime, to je danas i moguće, jer su holandski naučnici uspeli da izbrišu traumatska sećanja pacijenata.

8. 2001: Odiseja u svemiru

odiseja

Oskarom nagrađeno postignuće legendarnog Stenlija Kjubrika ukazalo je na mnogo stvari koje čine savremeni život: danas ne samo da koristimo tablete, već je pokrenut i trend svemirskog turizma.

9. Zvezdane staze

zvezdane staze

U prvom filmu naučnofantastičnog serijala Zvezdane staze, predviđeni su gedžeti koje danas koristimo: blutut slušalice, univerzalni prevodioci na našim smartfonima i tako dalje.

10. Istrebljivač

istrebljivac

Istrebljivač, jedan od najboljih američkih noar filmova svih vremena, imao je fascinantno viđenje budućnosti, a ono se ogledalo u blještavilu i ružnoj strani gradova, kao i stvaranju androida (robota) koji se nakon određenog vremena odbacuju. Upravo to je slučaj i sa vremenom u kome živimo, jer tehnika vrlo brzo zastareva.

>>20 neverovatnih proročanstava koja su postala stvarnost

>>Ovo su samo neki od filmova zasnovanih na istinitim događajima koji su šokirali javnost

>>Mateus Švarc, modni bloger 16. veka

>>Scene u kojima su Simpsonovi predvideli budućnost

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here