ELIZABETA II, MONARH SA NAJDUŽIM STAŽOM U BRITANSKOJ ISTORIJI

Kraljica Elizabeta II je monarh 16 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952., a krunisana je naredne godine i to je bilo prvo krunusanje koje je prenošeno na televiziji. Dana 9. septembra 2015. godine, kraljica Elizabeta II postala je monarh koji je najduže vladao u britanskoj istoriji čime je prestigla rekord koji je držala njena čukunbaba kraljica Viktorija.

Landscape

Kraljica Elizabeta ne poseduje pasoš

Iako je do sad obišla više od 116 država sveta, kraljica Elizabeta II ne poseduje pasoš. Kako su svi britanski pasoši izdati u ime kraljice, ona u svoje ime može da putuje bez putnih isprava. Kraljica takođe nije u obavezi da poseduje vozačku dozvolu, iako je poznato da često sedne u svoj Rendž Rover i obilazi imanja kraljevske porodice.

Dva rođendana

Elizabeta II rođena je 26. aprila 1926. godine, međutim svaka članica Komonvelta proslavlja njen rođendan određenog dana u maju ili junu. U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primer, taj dan pada prve, druge ili treće subote u junu, a svoj pravi rođendan kraljica provodi u krugu svoje porodice.

Neočekivano se približila tronu

Elizabeta nije trebalo da postane kraljica. Kao prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka, bila je treća u redu za tron, odmah posle svog strica Edvarda, princa od Velsa (kasnije kralj Edvard VIII) i svog oca Džordža. Međutim, kad je kralj Edvard abdicirao 1936. kako bi se oženio raspuštenicom Volis Simpson, Elizabetin otac postao je kralj, a Elizabeta prvi naslednik trona.

Učesnik Drugog svetskog rata

Nakon što je mesecima molila oca da joj dozvoli da uskoči, tada osamnaestogodišnja princeza Elizabeta pridružila se ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi gde je bila vozač i mehaničar. Ona je takođe jedini ženski član kraljevske porodice koji se priključio vojsci za vreme Drugog svetskog rata, kao i jedini živi vladar koji je učestvovao u ratu.

 Venčanica od kupona i prezime dinastije

Elizabeta se udala za svog rođaka Filipa Mauntbatena, bivšeg princa Grčke i Danske, 20. novembra 1947. godine. Kako je zakazano u posleratnom periodu kad se zemlja još oporavljala od rata, njihovo venčanje bilo je razmetljiv događaj, tako da je Elizabeta morala da skuplja kupone kako bi kupila materijal za venčanicu.

Britanska kraljevska porodica pripadala je dinastiji Saksen-Koburg Gota, ali je tokom Prvog svetskog rata prezime promenjeno u Vindzor zbog anti-nemačkih osećanja. Isti slučaj bio je sa princom Filipom koji je nemačko prezime svog oca zamenio majčinim prezimenom. Kad je Elizabeta došla na vlast, njena majka i premijer Vinston Čerčil uradili su sve što je u njihovoj moći da je spreče da ona i njeni potomci postanu dinastija Mauntbaten u čemu su i uspeli.

Potomstvo

Elizabeta II i vojvoda od Edinburga izrodili su četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda. Deca su im podarila osmoro unučadi, a oni petoro praunučadi. Trenutno je prvi u redu za tron princ Čarls kao najstariji sin, zatim njegov sin princ Vilijam koji u braku sa Kejt, vojvotkinjom od Kembridža, ima dvoje dece: princa Džordža i princezu Šarlot.

Uljez u sobi

U julu mesecu 1982. godine psihijatrijski pacijent Majkl Fegan ušunjao se u Bakingemsku palatu kroz cevi i upao u kraljičine odaje. Kad se kraljica probudila, zatekla je nepoznatog čoveka kako sedi na ivici njenog kreveta, dok mu iz ruke curi krv jer se usput posekao. Kako nije mogla istog trenutka da pozove policiju, Elizabeta II je petnaestak minuta ćaskala s njim o raznim životnim temama i njegovim porodičnim problemima, dok se konačno sluga nije probudio i savladao uljeza.  Feganu je određeno šestomesečno zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi, a kasnije se ispostavilo da je nekoliko nedelja pre ovog incidenta već jednom upao u kraljevsku rezidenciju i ispijao vino princa Čarlsa.

Rekorderka

Elizabeta II je 40. monarh od kad je Vilijam Osvajač dobio englesku krunu 1066. godine. Ona je takođe najstariji monarh koji je proslavio zlatni jubilej, kao i prvi britanski monarh koji je proslavio dijamantsku svadbu. U septembru mesecu ove godine Elizabeta je postala monarh sa najdužim stažom u britanskoj istoriji čime je prestigla kraljicu Viktoriju koja je vladala 63 godine i 215 dana.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here