LASTAVIČJE GNEZDO NA LITICI IZNAD CRNOG MORA

Lastavičje gnezdo je dvorac koji je smešten u selu Gaspra, 9 kilometara od Jalte na Krimu. Sagrađen je po zamisli barona Jozefa fon Štajngajla i nalazi se na litici Aurora, visokoj 40 metara.

krim

Prvobitna građevina koja se nalazila na ovom mestu bila je mala drvena koliba koja je sagrađena po nalogu ruskog generala oko 1895. godine, da bi nekoliko godina kasnije postala vlasništvo carskog lekara Tobina. Koliba uskoro ponovo menja vlasnika – ovog puta je otkupljuje baron Jozef fon Štajngajl koji je ruši i na tom mestu 1912. godine podiže neogotski dvorac koji i danas stoji tamo. Iako je arhitektonski klasifikovana kao dvorac, ova građevina nije dvorac u pravom smislu te reči jer nije izgrađena za odbranu, sa kupolama i zidinama, nego više za pokazivanje, bez ikakve praktične primene.

Kada se baci pogled na Lastavičje gnezdo, teško je ne diviti se njenoj strukturi koja je podignuta na samoj ivici litice, sa delovima balkona koji bukvalno vise u vazduhu, zbog čega se čini da bi cela građevina u svakom trenutku mogla da se prevrne u Crno more. Treba napomenuti da je dvorac preživeo stravičan zemljotres koji je ovaj region pogodio 1927. godine, ali iako sama građevina nije bitnije oštećena, na kamenu na kom je izgrađena stvorila se ogromna vertikalna pukotina. Ovo je dovelo do toga da dvorac bude zatvoren u naredne četiri decenije, a 1968. godine započeta je obnova koja je imala za cilj da ga ponovo osposobi za život, ili bar za posete.

>>Najlepši dvorci na svetu (1. deo)

>>Najlepši dvorci na svetu (2. deo)

Godine 1975. u zamku se otvara italijanski restoran koji od tad koristi sve njegove prostorije, a spoljni deo građevine se zbog svog privlačnog izgleda više puta pojavljivao u raznim sovjetskim filmovima. Danas se s pravom može reći da je Lastavičje gnezdo jedan od glavnih simbola Krima, kao i mesto koje godišnje privuče veliki broj posetilaca.

lastavičje gnezdo
Foto: A. Savin

rusijarusijakrim

>>Nojšvanštajn: najlepši zamak Nemačke

>>Trakaj: prelepi ostrvski zamak na jugu Litvanije

>>Takeda, zamak ni na nebu ni na zemlji

>>Dvorac Trakošćan, jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj

>>Fantast – jedan od najpoznatijih dvoraca u Srbiji

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (1. deo)

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (2. deo)

>>Kinta da Regaleira, misteriozni zamak u Portugaliji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here