BITWALKING – ZARADITE HODAJUĆI

U nizu digitalnih kripto valuta pojavila se i valuta Bitwalking koju možete da zaradite ni manje ni više nego hodanjem.

bitwalking

Aplikacija na telefonu će pratiti svaki vaš korak i potvrditi njihovu autentičnost, pa tako za 10.000 koraka (ili nekih 8 km) dobijate 1 dolar, piše britanski BBC. Korisnici će moći da novac zarađen hodanjem potroše u online prodavnicama ili da ga zamene za stvarni novac. Zanimljiv i neobičan projekt su pokrenuli Nisan Bahar i Frenki Imbesi, a do sad su prikupili više od 10 miliona dolara, uglavnom od japanskih investitora. Tim novcem moći će da lansiraju valutu i kreiraju banku koja će verifikovati korake kao i transfere novca. Projektu bi trebalo da se priključi i japanska firma Murata, koja će kreirati pametnu narukvicu i time olakšati praćenje broja koraka.

Osnivači ovog projekta ranije su u Keniji lansirali Keepod, jeftini USB (cena 7 dolara) koji ima funkciju računara. Novim projektom žele da dodatno iskoriste popularnost fitnes narukvica i korisnicima ponude dodatnu motivaciju da ih koriste, a u velikim planovima mogli bi i da se udruže sa proizvođačima sportske opreme, osiguravajućim kućama, udruženjima za zaštitu okoline, ali i oglašivačima.

U razvijenim zemljama korisnici bi tako za nekih mesec mogli da zarade oko 15 dolara, ali u siromašnijim državama, gde su brojni ljudi osuđeni na puno više hodanja, ovakav bi projekat mogao da ima veliki uticaj. BBC tako navodi primer učitelja informatike Salima Adama koji svaki dan hoda 10 kilometara zbog svog posla u Malaviju. Izračunao je da bi uz ovu aplikaciju mogao da zaradi 26 dolara mesečno, što je otprilike njegova plata. Tim takođe navodi da su razvili svoj algoritam kako bi tačno utvrdili pređenu udaljenost i sprečili potencijalne prevare. Usluga bi u startu trebalo da bude dostupna u Velikoj Britaniji, Japanu, Malaviju i Keniji.zanimljivostidana.com/kafenisanje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here