KO TAPU: OSTRVO DŽEJMSA BONDA (FOTO)

Ko Tapu je visoko ostrvce u Tajlandu koje se diže 20 metara iznad nivoa mora. Ova neobična kamena formacija deo je Nacionalnog parka Ao Phang Nga i smeštena je na zapadu Tajlanda.

ostrvo džejmsa bonda

Nauka kaže da se na ovom prostoru u doba perma, koji je otpočeo pre oko 290 miliona godina, nalazio koralni greben koji je pukao usled tektonskih pokreta, a njegovi delovi su se rasuli po celoj oblasti gde ih je potopio okean čiji je nivo vremenom narastao. Za ostatak su bili zaduženi talasi, plima i oseka, vetar i vodena struja koji su postepeno erodirali ostrva, stvarajući neobične oblike kao što je slučaj sa ostrvom Ko Tapu.Prema lokalnoj legendi, ovde je davno živeo ribar koji je svakog dana donosio kući veliki ulov. Jednog dana nije uspeo da uhvati nijednu ribu i stalno bi mu u mrežu upao neki ekser koji je on svaki put bacao nazad u vodu. Kad mu je dosadilo da svaki put pronađe ekser u mreži, on je uzeo mač i svom snagom ga prepolovio. Nakon toga, jedna polovina eksera pala je u vodu od čega se formiralo ostrvo Ko Tapu.

>>Povelja: ukleto ostrvo venecijanske lagune

>>Nort Brader: zaboravljeno ostrvo usred Njujorka

>>Ostrvo Fregat: raj za oči i odmor za dušu

>>Galešnjak: ostrvo ljubavi

Pre 1974. godine, ostrvo je bilo slabo posećeno i retko ko je znao za njega. Tada je izabrano kao jedna od lokacija za snimanje filma o Džejmsu Bondu Čovek sa zlatnim pištoljem i tada postaje jedna od glavnih turističkih atrakcija Tajlanda. Danas je turističkim brodovima zabranjeno da plove u blizini ostrvceta kako bi se sprečila dalja erozija koja bi rezultirala njegovim rušenjem.

ostrvo džejmsa bondaostrvo džejmsa bondaostrvo ko tapu

>>San Mikele: ostrvo mrtvih

>>Živopisne boje Italije: ostrvo Burano

>>Taširodžima: ostrvo mačaka

>>Ostrvo Čedžu: Havaji Južne Koreje

>>Malta: raj za ljubitelje mornara Popaja

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here