OD SAHARINA DO PENICILINA: IZUMI KOJI SU NASTALI SASVIM SLUČAJNO

Da li ste se nekad zapitali kako su određeni proizvodi nastali i da li je to bilo s namerom ili ne? Neki od njih, kao što je to na primer koka-kola nastali su pukom slučajnošću. Ovo je priča o njima.

1. Čips 

Čips je 1853. godine izmislio američki kuvar Džordž Kram, koji je radio u luksuznom restoranu Moon’s Lake House u Saratoga Springsu, gradu u američkoj saveznoj državi Njujork. Naime, jedna nezadovoljna mušterija je konstantno vraćala tanjir sa prženim krompirom nazad, tražeći da bude što tanji i pečeniji. Zato je Kram isekao krompir na vrlo tanke delove, pržio ih dok se nisu zakrivili i posolio ih. Međutim, iako je bio previše tvrd da bi se jeo viljuškom, mušteriji se svideo, pa je vrlo brzo postao specijalitet kuće. Kasnije je postao popularan širom sveta prodajući se u kesama, kako bi što duže ostao svež.

2. Saharin, veštački zaslađivač

Ruski hemičar Konstantin Falberg je 1878. godine u svojoj laboratoriji eksperimentisao sa katranom. Po povratku kući, zaboravio je da opere ruke i tokom večere je osetio slatkast ukus jela koje bi trebalo da je slano. Shvatio je da je to zbog supstance koju je pre toga koristio u toku eksperimentisanja, a nekoliko godina kasnije patentirao je saharin.

3. Koka-kola

Istorija ovog bezalkoholnog pića počinje u Noksvilu, u Džoržiji, kada je američki farmaceut Džon Pemberton 1885. godine osmilio tonik frenč vajn kola, umnogome sličan današnjoj koka-koli. Vremenom je iz njega izbacio alkohol, dodao neke druge sastojke i tako dobio sirup koji je lečio migrenu. Isprva nije bio popularan i prodavao se u mizernim količinama, a nakon Džonove smrti jedini vlasnik koka-kole postao je trgovac Ejza Kendler, koji je čitavu opremu i tajnu pripreme ovog napitka kupio za samo 1.200 dolara. Kasnije je osnovao The Coca-Cola Company, jednu od najvećih američkih kompanija ikada.

4. Penicilin

Dana 3. septembra 1928. godine škotski mikrobiolog Aleksandar Fleming je iz gljive Penicillium notatum izolovao prvi antibiotik, penicilin. Nobelovu nagradu za medicinu je 1944. godine podelio sa biohemičarem Čejnom i austrijskim lekarom Florijem, koji su njegov izum prvi put primenili.

>>Istorijska blaga koja su otkrivena sasvim slučajno

5. Mikrotalasna peć

Kuvanje hrane pomoću mikrotalasa otkrio je Persi Spenser tokom izgradnje jednog radarskog postrojenja. Naime, dok je radio sa uključenim radarom, primetio je da čokoladica u njegovom džepu počinje da se topi. Nakon toga su mikrotalasima grejane kokice i jaje, a prvi primerci mikrotalasnih peći su se u radnjama našli 1954. godine i nisu bili uopšte jeftini.

>>Drevni izumi koji su nerazumljivi modernoj nauci

6. Vijagra

Naučnici američke multinacionalne farmaceutske kompanije Fajzer su 90-ih godina vršili eksperimente u cilju pronalaska leka za snižavanje visokog krvnog pritiska. Već nakon prvih istraživanja, ustanovljeno je da on uopšte ne deluje kako bi trebalo, ali da ima interesantan prateći efekat – podsticanje erekcije kod muškaraca.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here