RIM NA TLU SRBIJE: FELIKS ROMULIJANA

Nadomak Zaječara, u istočnom delu Republike  Srbije, nalazi se Feliks Romulijana (Gamzigrad), rezidencija rimskog cara Galerija, zeta Dioklecijanovog, koji je sve do svoje smrti 311. godine bio na vlasti. Danas je ona jedno od sedam mesta u Srbiji koja su pod zaštitom Uneska, jer predstavlja unikatan primer rimske graditeljske tehnike.

Feliks Romulijana
Foto: Pudelek

Galerije, koji je 305. došao na Dioklecijanovo mesto sa titulom avgusta, verovao je da će vremenom zavladati celim Rimskim carstvom, što se nije desilo. Odustao je od svega što je planirao, pa se vratio u Feliks Romulijanu, današnji Gamzigrad, gde je sagradio palatu u čast svoje majke Romule.

Danas se pretpostavlja da su njih dvoje sahranjeni u blizini tog objekta koji nikada nije dovršen, a koji predstavlja najvažniju građevinu iz perioda starih Rimljana: ne samo zbog svoje veličine i detalja, već i zbog svoje jedinstvenosti. Više od jednog veka za istraživače je predstavljala pravu enigmu, jer su mislili da se radi o rimskom kampu, zbog tornjeva i njihove veličine. Međutim, 1953. godine, zahvaljujući arheologu i istoričaru Dragoslavu Srećkoviću, utvrđeno je da to nije tako. Takođe, Feliks Romulijana se prostirala na oko 6,5 hektara i imala je dvadesetak utvrđenih kula. Unutar nje su se nalazili raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i mnoge druge građevine, dok se podni mozaici i sada smatraju najboljim ostvarenjima kasno-antičke umetnosti. Danas ovo arheološko nalazište na godišnjem nivou poseti oko 40.000 ljudi. 

Ruine Feliks Romulijane
Ruine Feliks Romulijane Foto: Goran Anđelić
Feliks Romulijana
Foto: Pavle Marjanović

>>14 činjenica o Vizantijskom carstvu

>>Zanimljivosti o Starom Egiptu

>>Stvari koje nista znali o Vikinzima

>>25 istorijskih činjenica

>>Krupajsko vrelo, ekološka oaza istočne Srbije

>>Poreklo imena gradova u Srbiji

>>Bekstvo od realnosti: 10 najšarmantnijih sela u Srbiji

>>Vinatovača, jedina prašuma u Srbiji

>>Kađenica: pećina koja čuva uspomenu na tragični događaj

>>Crkva u hrastu: bajkoviti prizor na jugu Srbije

>>Potpećka pećina, raj za turiste

>>Biser u nedrima Srbije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here