KINTA DA REGALEIRA, MISTERIOZNI ZAMAK U PORTUGALIJI

U neposrednoj blizini istorijskog centra Sintra u Portugaliji smešteno je spektakularno imanje Kinta da Regaleira koje je Unesko uvrstio na listu svetske baštine.

portugalija

Dok hiljade i hiljade turista hrli u zamak svake godine i divi se nesvakidašnjoj arhitekturi koja kombinuje gotičke, egipatske, mavarske i renesansne stilove, najznačajnije građevine nalaze se pod zemljom. Radi se o dva bunara koji se spiralno spuštaju u zemlju, međutim oni nikad nisu korišćeni za vodu već za tajne obrede.

Zamak Kinta da Regaleira je izgrađen u 19. veku i promenio je brojne vlasnike od kojih je svaki ostavio lični pečat na ovoj građevini. Međutim, promene u izgledu zamka nisu bile toliko vidljive sve do 1904. godine kad je nekretnina prodata bogatom portugalskom entomologu Antoniju Augustu Karvalju Monteiru koji ga je trasformisao u jedinstvenu palatu ukrašenu različitim simbolima koji se povezuju sa masonerijom, Templarima i Rozenkrojcerima.

Imanje je 1942. godine prodato Valdemaru Doreju koji ga je koristio kao privatnu rezidenciju za svoju veliku porodicu, a 1987. se prodaje japanskoj korporaciji Aoki koja ga u narednih deset godina drži zatvorenim za javnost. Vlasništvo nad ovom nekretninom, koja je poznata i pod nazivom Palata milionera Monteira, 1997. godine preuzima Gradska kuća Sintra i pokreće obimne radove na restauraciji građevine i okruženja. Godinu dana kasnije otvara se za javnost i postaje mesto gde se održavaju kulturni događaji, a u avgustu iste godine Ministarstvo kulture Portugalije ga proglašava imovinom od javnog interesa.

portugalijaportugalijaKinda da Regaleiraportugalijaportugalijamistični zamakzamak u portugalijiportugalija zamakmistični zamak

Foto: Taylor Moore

>>Nojšvanštajn: najlepši zamak Nemačke

>>Najlepši dvorci na svetu (1. deo)

>>Najlepši dvorci na svetu (2. deo)

>>Trakaj: prelepi ostrvski zamak na jugu Litvanije

>>Takeda, zamak ni na nebu ni na zemlji

>>Dvorac Trakošćan, jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj

>>Fantast – jedan od najpoznatijih dvoraca u Srbiji

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (1. deo)

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (2. deo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here