KAĐENICA: PEĆINA KOJA ČUVA USPOMENU NA TRAGIČNI DOGAĐAJ

Pećina i zbeg-crkva Kađenica nalazi se sa desne obale Zapadne Morave, u okolini sela Dljina kod Čačka. Ovo mesto služilo je kao sklonište gde su se Srbi iz okolnih sela skrivali od Turaka, a mnogima od njih postalo je večno konačište.

pećina kađenica
Foto: nepoznato

Godine 1814. u Požeškoj nahiji je izbila pobuna protiv turskog terora, nazvana Hadži Prodanova buna po njenom vođi Hadži Prodanu Gligorijeviću. Plašivši se za svoju bezbednost, oko 100 stanovnika okolnih sela, uglavnom žena i dece, sakrilo se u pećinu, međutim Turci su ih pronašli i na ulazu nagomilali šiblje i slamu i zapalili vatru, a narod se pogušio. Pećina je nakon ovog događaja nazvana Kađenica, budući da se narod ugušio dimom (kadom).

Kosti ovih nesrećnih ljudi ležale su u pećini naredne 122 godine, prekrivene pepelom i prašinom. Godine 1936., zahvaljujući tadašnjem vladici žičkom Nikolaju Velimiroviću, bivaju sahranjene u dva kamena sarkofaga i smeštene u oltarskoj apsidi pećinske crkve, ispod raspeća, kao svedočanstvo ovom bolnom događaju. Neposredno pred početak Drugog svetskog rata, očišćen je put koji vodi do ulaza Kađenice, a ispred njega je postavljen krst viši od 50 metara koji se vidi iz daljine. Iznad ulaza su još uvek vidljive stene zagaravljene vatrom i ilustruju zločin koji ne sme da se zaboravi.

pećina kađenica
Fotografija preuzeta sa forum.bjbikers.com od korisnika Bora Perišića
kađenica
Fotografija preuzeta sa forum.bjbikers.com od korisnika Bora Perišića
kađenica
Fotografija preuzeta sa forum.bjbikers.com od korisnika Bora Perišića

>>Crkva u hrastu, bajkoviti prizor na jugu Srbije

>>Poreklo imena gradova u Srbiji

>>Potpećka pećina – raj za turiste

>>Bekstvo od realnosti: 10 najšarmantnijih sela u Srbiji

>>Vinatovača, jedina prašuma u Srbiji

>>Rim na tlu Srbije: Feliks Romulijana

>>Krupajsko vrelo, ekološka oaza istočne Srbije

>>Biser u nedrima Srbije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here