DŽINGIS-KAN, OSNIVAČ MONGOLSKE DRŽAVE

Džingis-kan (pravim imenom Temudžin), mongolski lider koji je osvojio više teritorija nego bilo ko u istoriji, ostao je zapamćen po tome što je stvorio drugo najveće carstvo ikad (posle Britanskog carstva). Naime, pokrivalo je teritoriju od preko 24.000.000 kvadratnih kilometara (podaci variraju do 35.000.000 i više) i imalo je oko 100 miliona stanovnika. Sa druge strane, mongolska armija je brojala otprilike 200.000 vojnika. 

1. Procenjuje se da je za vreme Temudžinovih osvajanja sveta pobijeno oko 40 miliona ljudi, a mnogi veruju da je ta brojka mnogo veća. Mongoli su bili vešti i lukavi ratnici, kojima je omiljena taktika bilo lažno povlačenje u cilju namamljivanja neprijatelja u zasedu. 

2. Imao je tri brata: Hasara, Hačiuna i Temugea, sestru Temulin, kao i polubraću Bektera i Belguteja. Odrasli su u svetu užasnog nasilja, što je eskaliralo kada su Hasar i Temudužin ubili Bektera.3. Otac mu je ugovorio brak još dok je bio dečak, pa je kao šesnaestogodišnjak oženio Borte, devojku iz plemena Ongirat, kako bi se učvrstile veze između njihovih plemena.

4. Daleki rođak a ujedno i najbolji prijatelj bio mu je Džamuka. U detinjstvu su postali braća po krvi i zajedno su radili bukvalno sve, da bi kasnije postali zakleti neprijatelji. Sudeći po najstarijem mongolskom literarnom radu Tajne istorije Mongola, Temudžin je podržavao tradicionalnu mongolsku aristokratiju, Džamuka meritokratiju, a obojica su želela da budu glavna u svom okruženju.

5. Njegov sin Ogataj-kan bio je jedan od retkih vladara koji su bili pismeni i nasledio ga je 1226. godine, pošto je umro u ratu protiv Tanguta. Džingis-kan, univerzalni vladar, u moderna vremena je postao tema mnogih serija, filmova (The Conqueror, Mongol…), video-igrica (Age of Empires II: The Age of Kings, Civilization) i tome slično, a njegova uloga u istoriji je različito prosuđivana. No, ništa ne može da promeni činjenicu da je mongolsko carstvo u doba njegove vladavine bilo najveće, a prostiralo se od srednje Evrope duž starog puta svile (naziv za mrežu karavanskih puteva koji su povezivali zemlje Sredozemlja sa Istočnom Azijom) do Tihog okeana. Poslednji vladar Mongola bio je Kublaj-kan, sa čijom smrću se carstvo i raspalo – 1294. godine.

>>Izgubljene grobnice slavih istorijskih ličnosti

>>Deset najluđih vladara u istoriji

>>Ljubavne veze koje su promenile istoriju

>>Ovo su samo neki od najomraženijih ljudi svih vremena

>>25 istorijskih činjenica koje sigurno niste znali

>>Istorijska blaga koja su otkrivena sasvim slučajno

>>Zanimljivosti o Aleksandru Velikom

>>Atila, jedan od  najvećih osvajača svih vremena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here