PET ČINJENICA O ALEKSANDRU VELIKOM, JEDNOM OD NAJVEĆIH VOJSKOVOĐA U ISTORIJI

Aleksandar III, poznat kao Aleksandar Makedonski i Aleksandar Veliki, kao vladar činio je sve zarad blagostanja u svom carstvu: unapredio je trgovinu, finansije, privredu, podigao brojne spomenike i tako dalje. Imao je samo 32 godine kada je umro, a za sobom je ostavio neizbrisiv trag.

aleksandar veliki

1. Od svoje prve vojne pobede u dobi od 18 godina, Aleksandar nikada nije izgubio nijednu bitku i stoga se smatra jednim od najuspešnijih vojnih zapovednika ikad. Njegovom najuspešnijom borbom smatra se ona u kojoj je odneo pobedu nad daleko brojnijom persijskom vojskom. To se dogodilo u oktobru mesecu 331. godine pre nove ere i tada je koristio unikatnu strategiju, koja je ponovljena samo nekoliko puta u istoriji. Naime, plan mu je bio da neutralizuje kočije protivničke vojske i u tome je uspeo.

2. Grčki filozof i naučnik Aristotel podučavao je Aleksandra u njegovoj mladosti, odnosno od njegove trinaeste pa sve do šesnaeste godine života. Međutim, odnos između njih dvojice nije bio na zavidnom nivou pa je tako učenik često imao primedbe na svog tutora. Sa druge strane, zahvaljujući Aristotelu stekao je brojna znanja o etici, politici i filozofiji.

3. Od svih stvari zbog kojih je ostao upamćen kao heroj, bilo da su stvarne ili izmišljene, najpoznatija je ona vezana za Gordijev čvor. Naime, Aleksadar je bio taj koji ga je prema legendi rešio (presekao mačem).

4. Po Aleksandru Velikom nazvani su brojni gradovi (prema nekim podacima čak njih 70), a među njima svakako je najpoznatiji Aleksandrija, najveća egipatska luka i drugi po veličini grad u Egiptu, koji je on i osnovao, oko 334. godine pre nove ere.

5. Jedan grad, Bukefaliju, Aleksadar je osnovao u čast svog najomiljenijeg konja Bukefala, nedugo nakon njegove smrti 326. godine pre nove ere. Takođe, pretpostavlja se da se Bukefalija nalazila u blizini grada Dželama u današnjem Pakistanu.

>>Izgubljene grobnice slavih istorijskih ličnosti

>>Deset najluđih vladara u istoriji

>>Ljubavne veze koje su promenile istoriju

>>Ovo su samo neki od najomraženijih ljudi svih vremena

>>25 istorijskih činjenica koje sigurno niste znali

>>Istorijska blaga koja su otkrivena sasvim slučajno

>>Atila, jedan od  najvećih osvajača svih vremena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here