MATEUS ŠVARC: MODNI BLOGER 16. VEKA (FOTO)

Nekoliko vekova pre nego što će se pojaviti internet, Instagram, modni blogovi i drugi sajtovi koji će biti pretrpani selfijima sa različitim odevnim kombinacijama, jedan računovođa iz Augzburga u Nemačkoj odlučio je da napravi svoju Knjigu odeće koja je narednih 40 godina dopunjavana ilustracijama na kojima se nalazi on u različitoj odeći koju je izabrao za različite prilike.

augzburg

Mateus Švarc rođen je 1497. u Augzburgu i celog života je radio kao računovođa u jednom trgovačkom preduzeću u svom mestu. Kad je napunio 17 godina, svakodnevno je zapisivao kakvu odeću nosi i postavljao starijim ljudima pitanja o njihovoj odeći jer je smatrao da promena modnih trendova beleži promene u kulturi. Kasnije Švarc unajmljuje tri umetnika koji će u narednom periodu oslikavati male ilustracije u boji na kojima će on pozirati u odeći koju je odabrao za neku priliku, kao i sa pozadinom za koju je smatrao da je najbolja u tom trenutku. Nakon što je ilustracija gotova, prvi modni bloger bi iznad zapisao godinu kad je nastala, kakvo odelo je izabrao i za koju priliku se tako obukao. Ova izvanredna kolekcija koja se sastoji od 137 malih ilustracija (uključujući 36 koje su nacrtane po njegovom sećanju kako je izgledao kao dete, da bi rekonstruisao ranije godine svog života) čuva se u muzeju u Braunšvajgu na severu Nemačke.

Knjiga odeće, stvarana 40 godina izuzetno je osetljiva i danas se retko izlaže. Ovo nesvakidašnje delo poznato je među nemačkim istraživačima još od 18. veka, a široj javnosti postalo je poznato tek nedavno kad je Ulinka Rublek, profesor istorije na Kembridžu, odlučila da ga reprodukuje i učini dostupnim. Imajući u vidu starost ove knjige koja je podložna oštećenjima, ilustracije su fotografisane uz pomoć stručnih lica iz muzeja.

U nastavku pogledajte slike prvog modnog blogera na svetu sa prevodom teksta koji se nalazi iznad svake ilustracije:

1. Dana 2. oktobra 1516., ovo je moje prvo odelo ponovo u nemačkom stilu, u Augzburgu, kad sam želeo da postanem lovac.

mateus svarc

2. U junu 1518. kad sam želeo da naučim mačevanje. Dublet je napravljen od svilenog satena iz Briža.

mateus švarc

3. Avgust 1518. – pantalone su ukrašene svilenim satenom. U ovom trenutku sam u velikoj meri uživao u streličarstvu.

knjiga odeće

4. U februaru 1521., na skupu povodom venčanja Stefana Veitena – odnosno nakon venčanja. Ovo nije bilo od svile.

prvi modni blog5. Dana 30. jula 1525. u Insbruku na venčanju Lauha Šalera. Na šeširu je urađen vez od pliša. Ovde sam počeo da budem debeo i okrugao.

prvi modni blog

6. Dana 20. februara 1538., kad sam odlučio da se oženim. Plašt je napravljen sa zelenom dekoracijom od polusvile.

knjiga odeće

7. Dana 9. jula 1553. u kamletu, svež i zdrav uz božju milost, kad su pogođeni vojvoda Moric od Saksonije i tri kneza, a markgrof Albreht od Brandenburga pobegao.

prvi modni blog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here