Oni koji lete iznad San Franciska imaju tu sreću da posmatraju prelepa raznobojna polja koja izgledaju kao da su oslikana na platnu. To su zapravo slane bare u zalivu San Franciska koje su pripadale obližnjoj fabrici hrane, a danas se nalaze u fazi vraćanja u prirodno stanje.
Za ove nesvakidašnje boje slanih bara zaslužni su mikroorganizmi i alge koje su se nastanile u njima. Mikroorganizmi su locirani u svakoj bari u zavisnosti od tolerancije na salinitet, a boje nastaju kao reakcija na nivo soli u vodi. Bare koje isparavaju prekrivene su čitavim nizom nijansi, od svetlo zelene gde je salinitet niži što pogoduje razvoju zelene alge, pa do koralno ružičaste i crvene nijanse gde je nivo soli visok što podstiče razvoj alge Dunaliella. Veliki broj račića Artemia salina koje barama daju narandžastu boju nalazi se u vodi umerenog nivoa saliniteta.
Od sredine 19. veka, industrija soli bila je jedna od najvećih industrija u San Francisku. Godine 2003. kompanija koja se bavila proizvodnjom hrane prodala je 15.000 hektara močvarnog zemljišta državnim i saveznim organima, kao i privatnim fondacijama koje su pokrenule proces vraćanja slanih bara u prvobitno stanje za šta procenjuju da će im biti potrebno 30 godina.