FANTASTIČNI POGLED NA SLANE BARE SAN FRANCISKA (FOTO)

Oni koji lete iznad San Franciska imaju tu sreću da posmatraju prelepa raznobojna polja koja izgledaju kao da su oslikana na platnu. To su zapravo slane bare u zalivu San Franciska koje su pripadale obližnjoj fabrici hrane, a danas se nalaze u fazi vraćanja u prirodno stanje.

san francisko

Za ove nesvakidašnje boje slanih bara zaslužni su mikroorganizmi i alge koje su se nastanile u njima. Mikroorganizmi su locirani u svakoj bari u zavisnosti od tolerancije na salinitet, a boje nastaju kao reakcija na nivo soli u vodi. Bare koje isparavaju prekrivene su čitavim nizom nijansi, od svetlo zelene gde je salinitet niži što pogoduje razvoju zelene alge, pa do koralno ružičaste i crvene nijanse gde je nivo soli visok što podstiče razvoj alge Dunaliella. Veliki broj račića Artemia salina koje barama daju narandžastu boju nalazi se u vodi umerenog nivoa saliniteta.

Od sredine 19. veka, industrija soli bila je jedna od najvećih industrija u San Francisku. Godine 2003. kompanija koja se bavila proizvodnjom hrane prodala je 15.000 hektara močvarnog zemljišta državnim i saveznim organima, kao i privatnim fondacijama koje su pokrenule proces vraćanja slanih bara u prvobitno stanje za šta procenjuju da će im biti potrebno 30 godina.

>>Čudo prirode: jezera ružičaste boje

san franciskobare solisan franciskosan franciskosan francisko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here