BEOKON 2015, 14. i 15. NOVEMBRA

U Domu omladine Beograda, 14. i 15. novembra, biće održan BeoKon 2015.

beokon

BeoKon je zamišljen kao mesto za proslavljanje svih fandoma – filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike, odnosno gikovštine kao takve.

BeoKon je događaj koji će Beogradu konačno pružiti priliku da pod jednim krovom okupi sve znamenite franšize alternativne pop-kulture (koja se odavno više ne može smatrati toliko alternativnom). Organizatori se nadaju da će vremenom izrasti u ozbiljnu regionalnu konvenciju zbog koje će mnogi želeti da doputuju u naš grad.Gikovska scena Beograda

Prvi BeoKon organizovan je ranih 1980-ih, kao čedo Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić. Služio je kao platforma tadašnje gikovske scene u Beogradu i bivšoj Jugoslaviji, i domaćoj publici predstavio je mnoge nove naslove i zanimljive goste.

Tokom devedesetih, kao i previše toga u našoj zemlji, i BeoKon je zamro. Lazar Komarčić se u dvehiljaditim potrudio da konvenciju revitalizuje, što je u trenutku kad u Srbiji fandomi tek počinju da se formiraju bio veliki posao, naročito jer je trebalo održati i kvalitet redovnog nedeljnog programa.

Dolaskom Sakurabane na konvencijsku scenu za BeoKon se u Komarčiću lagano spuštao interes, i festival se od konvencije prešaltao na formu žanrovskog filmskog festivala, koji se održava u aprilu u Kinoteci.

Sakurabani je, uz saradnju članova društva Lazar Komarčić, povereno da iz pepela podigne prvu domaću konvenciju kao brend.

Pomoć u organizaciji stigla je iz Doma omladine Beograda, i nekih od najbitnijih izdavačkih kuća u Srbiji, kao što su Darkwood i Laguna, odnosno kompanija Computerland, koji su nosioci autorskih prava za većinu fandoma koji će biti promovisani na konvenciji.

Cena dnevne ulaznice je 300 RSD, za oba dana – 500 RSD, a VIP ulaznica košta 1.500 RSD.

Program pogledajte OVDE.

danubeogradu.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here