KO JE BIO KUPIDON?

Sam pomen Kupidona obično stvara sliku golišavog deteta sa krilima i lukom i strelom, ali to nije uvek bio slučaj. Pre nego što su ga Rimljani usvojili i preimenovali, Kupidon je Grcima bio poznat kao Eros, bog ljubavi.

bog ljubavi

Jedan od prvih autora koji je pomenuo Erosa (oko 700. godine p.n.e.) bio je starogrčki pesnik Hesiod koji ga je opisao u Teogoniji kao primordijalno biće koje se izleglo iz svetskog jajeta. Međutim, priče o Erosovom poreklu kasnije variraju, pa ga tako opisuju kao sina Nikte i Ereba, neki tvrde da su mu roditelji Afrodita i Ares ili pak Zefir i Irida, dok su neki ubeđeni da ga je ipak rodila Afrodita u vezi sa Zevsom.Naoružan lukom i strelama, Eros je pucao u srca bogova i smrtnika, igrajući se sa njihovim emocijama. Prema jednoj priči, on je ispalio zlatnu strelu u Apolonovo srce da bi se ovaj bog zaljubio u nimfu Dafnu, a zatim je u Dafnu ispalio olovnu strelu da bi joj Aplona učinio neprivlačnim. U drugoj alegoriji Kupidonova (Erosova) majka postala je ljubomorna na lepotu obične smrtnice Psihe i zapovedila svom sinu da je pogodi u srce, ne bi li se ova zaljubila u najružnijeg čoveka na svetu. Eros je prihvatio majčinu zapoved, ali kad je ugledao Psihu i sam se zaljubio u nju. Ubrzo je počeo da je posećuje svake noći, ali u potpunom mraku, kako ona ne bi saznala ko je on. Psiha se vremenom zaljubila u njega, ne znajući ko je i jedne noći, dok je spavao, upalila je lampu da bi ga videla. Ulje koje je kanulo iz lampe probudilo je Erosa koji je odleteo i neko vreme bezuspešno pokušavao da joj nađe ljubavnika. Zevs je na kraju prihvatio njihovu ljubav i dao im dozvolu da se venčaju, a Psihu je uzvisio u božanstvo.

U poeziji ahajskog perioda, Eros je predstavljen kao zgodni besmrtnik koji je bio privlačan i ljudima i božanstvima, međutim u helenističkom periodu biva prikazan kao razigrano, nestašno dete čija pojava se danas često može sresti u popularnoj kulturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here