KRALJICA NEFERTITI, SIMBOL ŽENSKE LEPOTE

Misteriozna kraljica Nefertiti bila je jedna od najmoćnijih žena antičkog sveta. Iako je veći deo njenog života i dalje nepoznat naučnicima, zna se da je živela verovatno u periodu od 1330. p.n.e., do 1370. p.n.e. i bila supruga faraona Ehnatona. U nastavku pročitajte neke od činjenica o ovoj kraljici.

nefertiti

Identitet njenih roditelja nije utvrđen sa sigurnošću

Poreklo kraljice Nefertiti još uvek zbunjuje istraživače. Najrasprostranjenija teorija je da je njen otac zapravo visoki funkcioner Aj, koji je kasnije postao faraon. Veruje se da je Ajova žena Tej dojila i negovala Nefertiti nakon što joj je majka preminula, što se može naći na natpisu iz amarnskog perioda na kom stoji da je Tej bila negovateljica Velike kraljevske supruge.

>>Kleopatra: zanimljivosti o životu kraljice Nila

>>Zanimljivosti o Starom Egiptu

>>Tutankamon: zanimljivosti o dečaku kralju

>>Ovo su neki od predmeta koji su pronađeni u Tutankamonovoj grobnici

Velika kraljevska supruga

Nefertiti se udala za Amenhotepa IV (Ehnaton) na početku njegove vladavine i time dobila titulu Velike kraljevske supruge. Veruje se da je tad imala 15 godina, dok je njen suprug faraon bio godinu dana stariji. Ovaj par imao je bar šestoro ženske dece, a kako kraljica nije mogla da mu rodi sina, Ehnaton je imao i druge žene među kojima je, veruje se, bila i njegova sestra koja mu je rodila budućeg vladara Tutankamona. Iako nije bila jedina Ehnatonova žena, svakako je bila najvažnija i politički gotovo ravnopravna s njim.

nefertiti
Kraljevski par sa svoje tri ćerke

Politički život kraljice

Zajedno sa svojim suprugom Ehnatonom, Nefertiti je vladala za vreme 18. dinastije (1550-1292 p.n.e.). Tokom njihove vladavine Egipat je prošao kroz velike verske reforme koje su podrazumevale prelazak u henoteizam, odnosno verovanje u jednog boga pri čemu se ne isključuje poštovanje drugih božanstava. Aton, odnosno sunce, postavljen je na vrh političke i verske strukture, a prestonica je premeštena u Ahetaton, 160 kilometara severno od Tebe. Ove mere odrazile su se veoma negativno na popularnost kraljevskog para.

nefertiti

Misteriozni nestanak

Postoje zapisi da je oko 12. godine Ehnatonove vladavine Nefertiti postavljena za savladara, čime je imala istu vlast kao i njen suprug, ali joj se ubrzo gubi svaki trag u istorijskim spisima. To bi obično značilo da je osoba umrla i postoje neki dokazi da je Nefertiti umrla u tom periodu, međutim 2012. godine su pronađeni zapisi nastali oko 16. godine Ehnatonove vladavine u kojima se Nefertiti pominje kao Velika kraljevska supruga. Postoje razne teorije o nestanku kraljice, a jedna od njih je da je postala žena-faraon koja je vladala pod imenom Nefernefruaton.

stari egipatBista – tačka razdora između Egipta i Nemačke

Nemci su bistu kraljice Nefertiti, koja je rad vajara Tutmozisa, iskopali 1912. godine i odneli u Nemačku uz dozvolu egipatske vlade kojom su u to vreme dominirali Britanci, dok su na čelu odeljenja za antikvitete bili Francuzi. Bista je u Berlinu završila 1913. godine gde je izložena u Novom muzeju. Kad su nacisti došli na vlast, otuđili su i sakrili mnoge vredne predmete, među kojima je bila i Nefertiti. Kraljičinu bistu pronašli su za vreme okupacije američki vojnici u jednom rudniku soli. Bista je nakon rata izložena u muzeju u Zapadnom Berlinu, da bi se 2009. godine ponovo vratila u Novi muzej. Egipat smatra da je Nemačka prisvajanjem ove biste izvršila pljačku i više puta u poslednjih sto godina je pod raznim pretnjama zahtevano da se ovo blago vrati egipatskom narodu, međutim Nemačka je svaki put odbijala.

kraljica nefertiti

Nefertiti kao simbol lepote

Nefertiti je, posle Kleopatre, druga najpoznatija kraljica Starog Egipta. Nakon otkrića njene 3.300 godina stare biste od krečnjaka 1912. godine, ova kraljica je postala slavna ličnost i već više od 100 godina predstavlja simbol ženske lepote, a njeno ime u prevodu znači Lepotica je stigla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here