POGLEDAJTE PRVI SRPSKI IGRANI FILM KOJI JE SNIMLJEN 1911. GODINE (VIDEO)

Film Karađorđe, čiji je pun naziv Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa, snimljen je 1911. godine i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu.

film karadjordje

Igrani film koji prati život vođe Prvog srpskog ustanka snimljen je u leto 1911. godine, a premijerno prikazan 23. oktobra iste godine u Beogradu. Poslednja projekcija ovog filma izvedena je 1928. godine za srpske iseljenike u Americi i od tad mu se gubi svaki trag. Ovo delo neprocenjive vrednosti, za koje se verovalo da je davno uništeno, pronađeno je sasvim slučajno 2003. godine u Austrijskom filmskom arhivu u Beču, a identifikovali su ga upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.Kako je film gotovo 70 godina stajao netaknut u vlažnoj prostoriji, traka je bila izuzetno oštećena i restauratori su proveli čak 3.000 radnih časova sređujući sličicu po sličicu da bi se film vratio u prvobitno stanje koliko god je to bilo moguće. Treba dodati da film nije kompletan jer su određeni delovi trake uništeni i nije postojala mogućnost da se slike povrate.

>>Pogledajte gde su snimane scene kultnih filmova domaće kinematografije

Film Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa režirao je Čiča Ilija Stanojević, dok su producent i scenarista Svetozar Botorić i Ćira Manok. U ulogama se mogu videti velikani pozorišne scene kao što su Milorad Petrović, Teodora Arsenović, Jovan Antonijević, Dobrica Milutinović, Čiča Ilija Stanojević koji je i režirao film i mnogi drugi, a snimanje je obavljano na nekoliko lokacija u Beogradu (Kalemegdanska tvrđava, obale reka, Topčider, Ada Ciganlija itd). Natpisi između scena u filmu dodati su 2003. godine.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here