KRATKE ZANIMLJIVOSTI O MOSTOVIMA I JEZERIMA

1. Najstariji poznati most je most s lukovima sagrađen u Vavilonu oko 2200. godine p.n.e.

2. Viseći mostovi na kanapima se koriste već hiljadama godina. Jedan od prvih mostova na kojem su upotrebljeni gvozdeni lanci je most Lan Đin u kineskoj oblasti Junan, sagrađen oko 65. godine p.n.e.

3. Zhaozhou most je najstariji most u Kini i najstariji lučni most na svetu. Izgrađen u 605. godine i koristi se i dan danas.

most zhaozhou
Foto: Tom

4. Prvi gvozdeni most napravljen je u Kolbrukdejlu, u Engleskoj. Projektovao ga je Tomas Pričard, a izgradio Abraham Darbi 1779.

5. Most Sinsinati Džona Reblinga je u vreme kad je napravljen 1866. bio najduži most na svetu (322 metra). Ovaj most je bio prototip Bruklinskog mosta.

>>Najmističniji mostovi sveta

6. Most Danyang–Kunshan je rekorder otvoren 30. juna 2011. godine, dug je neverovatnih 164.8 km i trenutno drži prvo mesto najdužih mostova na svetu. Koristi se za potrebe brze železnice na liniji Šangaj – Nanjing, a izgradnja je trajala 4 godine.

7. Najduži viseći most na svetu (od 2010. godine) je Akashi Kaikyo most u Kobeu, Japan. Ovoren je 1998. i obuhvata neverovatnih 1.991 metar.

8. Londonski most u Arizoni, prenet u delovima iz Londona i 1971. godine sastavljen kamen po kamen, predstavlja pravu turistički atrakciju.

arizona

9. Most Sydney Harbour u Australiji može rasti ili skupljati se i do 18 cm, zavisno o temperature. On takođe ima šest milona zakovica i teži 39.006 tona.

>>Vodič kroz Veneciju: Most uzdaha

10. Prvi zavareni  saobraćajni most projektovao je poljski inženjer Stefan Bryla 1927. godine.

11. U Minesoti, u SAD, glečeri su stvorili 11.000 jezera.

12. Najdublja jezera na svetu često su posledica nepravilnosti u zemljinoj kori. Primer za to je Bajkalsko jezero u Sibiru i jezero Tanganjika u istočnoj Africi.13. Najstarije jezero na svetu je Bajkalsko jezero, staro preko dva miliona godina.

14. Gornje jezero u Severnoj Americi najveće je slatkovono jezero na Zemlji. Svojom površinom obuhvata 82.400 kvadratnih kilometara.

15. Najviše jezero na svetu je Titikaka u Južnoj Americi i nalazi se na 3.812 metara nadmorske visine.

16. Najniže jezero na svetu je Mrtvo more koje se nalazi između Izraela i Jordana. Nalazi se na 399 metara ispod površine mora i sve se više spušta.

mrtvo more

17. Kaspijsko more najveće je jezero na svetu sa slanom vodom. Leži 28 metara ispod morskog nivoa, na granici Evrope i Azije. Dužina jezera iznosi 1.200 kilometara, širina oko 300 kilometara, a najveća dubina je 995 metara.

18. Najveće podzemno jezero na svetu je Drahenhauhloh (Zmajev dah) koje se nalazi u jednoj namibijskoj pećini.

>>Ćiandao: jezero sa hiljadu ostrva ispod kog se kriju drevni gradovi

19. Najbistrije jezero na svetu je Plavo jezero i nalazi se u Nelson Lakes Nacionalnom parku na Novom Zelandu. Vidljivost jezera je čak 80 metara – što znači da se smatra optički čistim skoro kao kod destilovane vode. 

20. Najzagađenije jezero na svetu je Karačaj koje se nalazi u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

Zanimljivostidana.comLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here