ODBAČENI PREDMETI ZA KOJE SE ISPOSTAVILO DA VREDE ČITAVO BOGATSTVO

Fotografija Bilija Kida

bili kid

Jedan čovek kupio je staru fotografiju u oktobru 2015. godine u jednoj antikvarnici u Kaliforniji za samo dva dolara. Ubrzo se ispostavilo da se na ovoj fotografiji iz 1878. godine nalazi ni manje ni više nego čuveni američki odmetnik Bili Kid kako sa grupom ljudi igra kriket. To je do sada druga poznata fotografija na kojoj se nalazi najpoznatiji kriminalac Divljeg zapada, a njena cena se popela na neverovatnih pet miliona dolara.

Slika Džona Konstabla

slika

Ova mala slika kupljena je na aukciji za svega 30 funti, međutim antikvar je odlučio da proceni pravu vrednost da bi nakon devet meseci otkrio da je ovaj komad delo čuvenog engleskog romantičarskog slikara Džona Konstabla, a procenjena vrednost mu je 400.000 dolara.

>>Ovo su najskuplje stvari na svetu

Crtež Endija Vorhola

crtež endija varhola

Na garažnoj prodaji u Los Anđelesu 2012. godine, jedan dečko je kupio nekoliko crteža za pet dolara, međutim ispostavilo se da jedan od njih vredi mnogo više. Skidajući ramove sa crteža, on je otkrio potpis američkog umetnika Endija Vorhola i odneo ga na procenu gde mu je rečeno da je prava vrednost skice koju poseduje čak dva miliona dolara.

Apple 1

epl

Nakon što je jedna anonimna žena ostavila stari računar u dobrotvorne svrhe misleći da ne vredi ništa, radnici u prodavnici su otkrili da se radi o prvom računaru kompanije Apple i da mu je cena 200.000 dolara. Oni su javno ponudili 100.000 dolara ženi kojoj je računar pripadao, međutim nikad se nije pojavila da preuzme novac.Faberžeovo jaje

fabrežeovo jaje

Ovo jaje kupljeno je 2012. godine za 14.000 dolara, ali se kasnije ispostavilo da pripada kolekciji od 50 jaja napravljenih specijalno za rusku carsku porodicu u 19. veku, te da mu je moguća vrednost oko 20 miliona dolara.

Renoarova slika

renoar

Jedna žena iz Zapadne Virdžinije kupila je ovo delo na buvljaku za svega 5 dolara jer joj se dopao ram. Kad je skinula ram, odlučila je da sliku ipak odnese na procenu gde je saznala da poseduje delo francuskog slikara Renoara čija je vrednost oko 50.000 dolara.

Kopija Deklaracije nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država

deklaracija nezavisnosti

Godine 1776. godine, kad je doneta Deklaracija nezavisnosti SAD, ovaj dokument odštampan je u 500 primeraka i do 1989. godine se znalo da postoje još samo 23 primerka. Te godine finansijski analitičar iz Filadelfije kupio je jednu sliku za četiri dolara jer mu se dopao ram. Nakon što se ram polomio, ovaj čovek pronašao je presavijeno parče papira za koje se ispostavilo da je jedna od kopija čuvene Deklaracije. Nakon brojnih ispitivanja koja su potvrdila autentičnost dokumenta, ovo parče papira prodato je na aukciji za 2.42 miliona dolara.

Kineska činija

kineska činija

Keramička kineska činija koju je jedna porodica iz Njujorka pazarila na garažnoj rasprodaji za tri dolara zapravo je blago staro 1.000 godina koje je kasnije na aukciji prodato za 2.2 miliona dolara. Jedina činija slična ovoj koja postoji nalazi se već 60 godina u muzeju u Velikoj Britaniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here