NEVEROVATNO OTKRIĆE: PRONAĐEN PEČAT KNEZA LAZARA

U ruševinama srednjovekovnog grada Rudnika pronađeno je neprocenjivo blago – pečat s ugraviranim vladarskim grbom i natpisom: Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje.

car lazar

Pečat je izrađen u negativu kako bi nakon otiskivanja u vosku ili zlatu mogao pravilno da se čita, a arheolozi tvrde da je ovu matricu mogao da nosi samo knez Lazar ili neko od njegovih najbližih saradnika. Nakon ispitivanja koje je obavljeno u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture utvrđeno je da je reč o autentičnoj leguri koju su napravili ovdašnji metalurzi. Pečat je napravljen od legure koja sadrži 80 odsto bakra, osam odsto olova, šest odsto kalaja, dva odsto cinka i jedan odsto silicijuma. Stručnjaci smatraju da je pronađena matrica verovatno imala i drugi deo, a potraga za njim tek počinje.

печат кнеза лазара

Kako je titula koja se nalazi na matrici starija od prikazane na reljefu u Hilandaru, smatra se da je knez Lazar ovaj pečat koristio u ranoj fazi vladavine, u periodu neposredno nakon 1373. godine kad je pobedio velikaša Nikolu Altomanovića.Pečat kneza Lazara, koji je poginuo u Boju na Kosovu 1389. godine od neprocenjive je vrednosti i biće izložen u muzeju u Gornjem Milanovcu.

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (1. deo)

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (2. deo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here