60. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD 25.10 DO 1.11

Beogradski međunarodni sajam knjiga, najreprezentativnija, najprestižnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine će biti organizovan od 25. oktobra do 1. novembra, a otvoriće ga filmski umetnik i pisac Emir Kusturica sa koleginicom iz Rusije Natalijom Naročnickajom.

books

Sajam će se održavati na površini od 29. 968 metara kvadratnih, uz učešće 483 direktnih izlagača, od kojih će 67 biti iz inostranstva. Ove godine pokrovitelj sajma je kompanija Idea koja će tokom sajma svakom kupcu koji napravi račun veći od 1.500 dinara pokoniti jednu ulaznicu za tu manifestaciju. Takođe, ta kompanija će organizovati interaktivni kviz vezan za književnost i pobednici će dobiti vredne nagrade.

S obzirom na to da živimo u svetu elektronike i slika, uloga sajma knjiga je da brani i sačuva tradiciju čitanja bez obzira da li su u pitanju elektronske ili štampane knjige.

Uz već tradicionalne prateće programe, tu su i dva nova za koja se očekuje da će postati stalni deo sajma: okupljanje pisaca mlađih od 30 godina  i okrugli stolovi na kojima bi učestvovale poznate ličnosti iz javnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača ali imaju šta da kažu o literaturi.

Sa druge strane, savetnik za kulturu Ambasade Rusije Irina Gnedkova je izrazila zadovoljstvo što je ove godine Rusija počasni gost sajma jer je 2015. godina proglašena u Rusiji za godinu književnosti.

>>30 zanimljivih činjenica o Rusiji

Ona je dodala da su se autori ruskog nastupa na sajmu knjiga potrudili da nizom manifestacija sveobuhvatno predstave rusku kulturu. Na nacionalnom štandu u hali 2 biće predstavljeno više od 1.500 knjiga vodećih ruskih izdavača, gostovaće poznati ruski pisci poput Pavela Basinskog, Sergeja Beljakoav, Viktora Jerofejeva, Sergeja Lukjanjenka, Borisa Jevsejeva, Zahara Prilepina i Eduarda Verkina.

Biće upriličena izložba fotografija Blaga ruske pismenosti iz kolekcije muzeja Kalomenskoe, koja je posvećena istorijatu razvoja ruskog pisma i književne kulture.

Centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema pravoslavlja, pod nazivom Pravoslavna Rusija. Tokom sajma biće uspostavljen i video most Beograd – Sankt Peterburg, tokom koga će izdavači, pisci, bibliotekari razmatrati niz važnih pitanja iz oblasti književnosti. 

Natalija Naročnickaja, koja otvara Sajam, kao direktor Fondacije za istorijsku perspektivu, predstaviće na Sajmu seriju knjiga o istoriji srpsko-ruskih odnosa. 

Pored Rusije na sajmu učestvuju  izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Holandije, Španije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Među brojnim inostranim gostima, pored ostalih, biće i: Stiven Votson – Velika Britanija, Sven Peters – Holandija, Jan Sonenegor Henrik i Jul Jensen – Danska, Dimitri Verhulst – Belgija, Olga Slavnikova – Rusija, Joana Prvulesku – Rumunija, Aleksandar Sekulov – Bugarska, Dragan Markovina – Hrvatska, Sergej Lukjanjenko – Kazahstan, Mihailo Popović – Austrija, Miha Macini – Slovenija, Vele Smilevski, Rade Siljan, Blaže Minevski – Makedonija… EUNIK – Mreža instituta kulture zemalja Evropske unije.

Instituti i kulturni centri iz zemalja Evropske unije predstaviće, na zajedničkom izlagačkom prostoru, mogućnosti kulturne saradnje, obrazovanja i stručnog usavršavanja u zemljama Evropske unije. 

Svečano otvaranje sajma zakazano je za 25. oktobar u 18 časova u Hali 2 Beogradskog sajma, dok su cene ulаznicа ostаle nepromenjene – pojedinаčne koštaju 250, grupne 150, a porodične 600 dinаrа. 

>>25 mesta koja su san svakog ljubitelja knjiga

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here