OSAM ČUDA PODVODNOG SVETA (FOTO)

Podvodni svet nikad ne prestaje da nas iznenađuje. Život u moru ili okeanu ima neki sasvim drugi ritam, čudnu, mračnu tišinu koja je nedovoljno istražena, a opet nas opčinjava svojom tajanstvenošću i lepotom brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Pogledajte u nastavku neke od najlepših krajeva podvodnog sveta koji svakodnevno privlače pažnju naučnika, znatiželjnih posmatrača i avanturista.

Jezero Ćiandao, Kina

kina

Ispod jezera Ćiandao nalaze se drevni gradovi koji su osnovani pre oko 1.300 godina. Ovo arheološko blago žrtva je tadašnje kineske vlade koja je 1959. godine odlučila da ga potopi kako bi se izgradila hidrocentrala koja bi zadovoljila potrebe rastućeg broja stanovnika u toj oblasti. Više o ovome pisali smo OVDE.

Pećina Orda, Rusija

rusija
Foto: Victor Lyagushk

Sistem ove kristalne pećine se proteže na oko 5.1 kilometara ispod planine Ural u Rusiji, što je čini jednom od najdužih podvodnih pećina na svetu. Brojni minerali od kojih su sačinjeni zidovi pećine filtriraju vodu, pa tako ronioci imaju vidljivost neverovatnih 46 metara. Budući da je pećina gotovo neistražena, u avanture otkrivanja novih kutaka upuštaju se uglavnom profesionalni ronioci.

rusija
Foto: Victor Lyagushk

Podvodni muzej u Kankunu, Meksiko

podvodni muzej

Ova nezaobilazna turistička atrakcija Meksika nastala je kao interakcija između umetnosti i ekologije i predstavlja zbirku od preko 500 skulptura. Među njima se nalaze stariji muškarci, deca, trudnice, psi i ostale figure koje fasciniraju ronioce širom sveta. Više o tome pročitajte OVDE.

Moreuz Mekmurdo, Antarktik

antarktik

Ova površina okovana ledom ima izuzetan značaj za nauku. Neverovatne ledene formacije na površini i divan podvodni svet moreuza Mekmurdo skriveni su od očiju javnosti zbog svoje nepristupačnosti, a neke od životinjskih vrsta koje su zapažene na ovom samom jugu planete su kitovi, foke, razne vrste pingvina i mnoga druga podvodna bića.

Fernando de Noronja, Brazil

brazil
Foto: Kadu Pinheiro

Predivni arhipelag sastoji se od 21 ostrva i udaljen je 354 kilometra od obale Brazila. Zahvaljujući južnoekvatorijalnoj struji, voda je izuzetno topla i ronjenje bez odela je moguće i na dubini od 40 metara. Podvodni pejzaž prepun je tunela, kanjona i stena što celo iskustvo čini još uzbudljivijim.

Podvodni vodopad, Mauricijus

podvodni vodopad

Zabačeno ostrvo koje se nalazi u Indijskom okeanu, 2000 kilometara od obale istočne Afrike, veoma je atraktivna turistička destinacija. Najpoznatije obeležje ove ostrvske državice je takozvani podvodni vodopad koji zapravo nije pravi vodopad već optička iluzija za čiji dramatični izgled su zaduženi sediment peska i mulj. Razlog za to je što je ostrvo relativno novo i formiranje je još uvek prisutno zbog čega se stvara podvodna provalija.

Velika plava rupa, Belize

belize

Veliko udubljenje koje leži u sredini koralnog grebena duboko je 124 metra, a prečnik mu je veličine 300 metara. Smatra se da je rupa formirana tokom ledenog doba kad je nivo mora bio mnogo niži. Nivo je vremenom rastao i voda je poplavila pećinu, što je rezultiralo ovim predivnim pogledom.

Veliki koralni greben, Australija

australija

Veliki koralni greben je najveći greben svoje vrste na svetu i predstavlja jedno od sedam svetskih čuda prirode. Podvodni svet bogat je najraznovrsnijim i najspektakularnijim biljnim i životinjskim vrstama koje je lako proučavati u kristalno čistoj vodi Koralnog mora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here