12 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KNEŽEVINI LIHTENŠTAJN

Sa svega 37.000 stanovnika na površini od 160 kvadratnih kilometara, Lihtenštajn spada u jednu od najmanjih država sveta. Međutim, iako mala, ova država poseduje brojne kvalitete, a u nastavku teksta pročitajte neke od zanimljivih činjenica koje se vezuju za Lihtenštajn.

zastava lihtenštajna

1. Lihtenštajn je zemlja sa najnižom stopom kriminala na svetu. Poslednje ubistvo u toj državi dogodilo se 1997. godine, a u zatvoru se na izdržavanju kazne nalazi svega nekoliko zatvorenika. Osuđenici kojima sud odredi kaznu dužu od dve godine, prebacuju se u susednu Austriju. Prosečan stanovnik Lihtenštajna oseća se toliko sigurno u svojoj zemlji da čak ne zaključava vrata kuće ili stana.

2. Švajcarska je 2007. godine sasvim slučajno napala Lihtenštajn. Naime, oko 170 švajcarskih vojnika je naoružano prešlo neobeleženu granicu Kneževine Lihtenštajn i zašlo skoro jedan kilometar na njenu teritoriju dok nisu primetili grešku. Minijaturna država, koja nema svoju vojsku, saznala je za ovaj incident tek pošto su je švajcarske vlasti o tome obavestile.

3. Svakog 15. avgusta, kad Lihtenštajn slavi svoj nacionalni praznik, vladajući knez Hans-Adam II i njegov sin princ Alojz pozivaju sve stanovnike ove male kneževine da popiju pivo u bašti zamka Vaduc koji je rezidencija ove kneževske porodice.

lihtenštajn

4. Iako je nemački zvanični jezik ove zemlje, većina stanovnika Lihtenštajna govori alemanskim dijalektom koji se prilično razlikuje od standardnog nemačkog i bliži je dijalektu koji se govori u Švajcarskoj.

5. Prestonica Lihtenštajna, Vaduc, ima svega oko 5.425 stanovnika i nije najveći grad u zemlji. Grad sa najviše stanovnika u ovoj maloj kneževini je Šan i ima za oko 500 stanovnika više nego prestonica.

6. Lihtenštajn je vodeći proizvođač veštačkih zuba. Smeštena u minijaturnoj metropoli Šan, kompanija po imenu Ivoclar Vavident proizvede oko 60 miliona pari veštačkih zuba godišnje, što čini 20 odsto ukupne prodaje širom sveta.

lihtenštajn

7. Godine 2011. postojala je mogućnost da se cela zemlja iznajmi za 70.000 dolara za noć. Ugovor koji je sklopljen između marketinških i turističkih agencija nudio vam je smeštaj za 150 gostiju, prilagođene ulične znakove, simbolični ključ države, degustaciju vina sa knezom Hansom Adamom II i vašu ličnu valutu. Za ovo niko nije bio zainteresovan, iako se godinu dana ranije, pre nego što je pokrenuta akcija, reper Snoop Dogg raspitivao za mogućnost da iznajmi državu kako bi tamo snimio spot, međutim vlasti su ga odbile.

8. Himna Kneževine Lihtenštajn koja nosi naziv Iznad mlade Rajne usvojena je 1920. godine i koristi istu melodiju kao himna Velike Britanije.

9. U godinama posle Drugog svetskog rata, Čehoslovačka, koja je kasnije podeljena na Češku i Slovačku, zaplenila je imovinu kneževske porodice Lihtenštajna, smatrajući je imovinom poražene Nemačke. Zaplenjeno zemljište, koje je bilo deset puta veće od sadašnjih granica Lihtenštajna, uglavnom se sastojalo od šuma i poljoprivrednog zemljišta u Moravskoj, kao i pregršt porodičnih palata i njima pripadajućih parcela. Iako je Češka Republika kasnije ponudila da vrati samo palate, ali ne i zemljište, Lihtenštajn nije želeo to da prihvati, odbijajući da prizna Češku i Slovačku kao dve nezavisne države. To je trajalo sve do 2009. godine kad je iz kabineta kneza Hansa Adama II saopšteno da Lihtenštajn neće preduzimati nikakve zakonske mere nad oduzetom imovinom, nakon čega su ove tri države ponovo uspostavile diplomatske odnose.10. U brošuri koju vlada Lihtenštajna deli doseljenicima, stoji da se košenje travnjaka i održavanje bučnih svečanosti od podneva, pa do 13.30 časova, kad traje zvanična pauza za ručak u zemlji, strogo zabranjuje. Isto važi za period posle 22 sata.

11. Porodica Lihtenštajn želela je da uveća svoju moć dobijajući stolicu u Rajhstagu Svetog rimskog carstva sa sedištem u Beču, ali je to bilo moguće jedino ako poseduju teritoriju koja se nalazi na teritoriji pomenute međudržavne tvorevine koja je postojala od 962. do 1806. godine i smatrana za naslednicu antičkog Rimskog carstva. To im je kasnije pošlo za rukom kad su od Habzburgovaca otkupili dve minijaturne grofovije 1699. i 1712. godine i 1806. ih uzdigli na rang kneževine kojoj su dali svoje porodično ime. Budući da je cilj postojanja ove kneževine bio samo da bi se dobila stolica u Rajhstagu, kneževi iz dinastije Lihtenštajn nisu marili za nju, a prvi put su je posetili tek posle nekoliko decenija. Prvi knez Lihtenštajna koji je živeo u ovoj zemlji bio je Franc Jozef II, otac sadašnjeg kneza, koji se u nju doselio 1938. godine.

12. Žene Lihtenštajna ostvarile su pravo glasa tek 1984. godine. Na referendumu na kom su glasali samo muškarci, 51,3 odsto glasača se izjasnilo da ženski deo stanovništva treba da ima pravo glasa na nacionalnim izborima.

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu,KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu,Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj,Japanu, ŠkotskojLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here