SREDNJOVEKOVNI GRADOVI KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA (FOTO)

Svet je prepun prelepih destinacija za jednodnevni obilazak, međutim ništa ne predstavlja takav užitak kao saznanje da prolazite pored građevina koje su nastale pre nekoliko vekova i da su neke možda starije od hiljadu godina. U nastavku uživajte u šest srednjovekovnih gradova koji predstavljaju pravi istorijski i turistički biser regija u kojima se nalaze.

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (1. deo)

>>Srednjovekovna utvrđenja u Srbiji (2. deo)

Piodao, Portugalija

portugalija
Foto: Nuno Trindade

Smešten u centru zemlje, Piodao je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugaliji. Zahvaljujući arhitekturi koja odoleva vekovima, ovo selo klasifikovano je kao spomenik od javnog značaja i privlači brojne turiste svojom neobičnošću zbog koje se razlikuje od ostatka zemlje.

portugalija
Foto: Paulo Dias

Ćivita di Banjoređo, Italija

italija
Foto: Marco Chiesi

Ćivita je u početku bilo naselje koje su osnovali Etrurci pre oko 2.500 godina, dok je Banjoređo bilo njegovo predgrađe. Ovo mesto koje očarava panoramskim pogledom i impresivnom arhitekturom starom nekoliko stotina godina balansira na krhkoj litici nekadašnjeg vulkana, iznad doline reke Tibar. Ćivita di Banjoređo uvrštena je na listu od sto najugroženijih gradova na svetu i potrebno joj je konstantno održavanje kako bi zadržala svoj sjaj.

>>Pročitajte 30 zanimljivih činjenica o Italiji

italija
Foto: Cristiano Morbidelli

>>Najlepša italijanska sela

Alberobelo, Italija

italija

Gradić koji je lociran u potpetici italijanske čizme poznat je po jedinstvenim i autentičnim kolibama sa kupastim krovom koje se u toj zemlji nazivaju trulli. Svrha izgradnje ovih vekovima starih koliba, zbog kojih je celo mesto uvršteno na spisak svetske kulturne baštine, bila je da se izbegne plaćanje poreza. Naime, zbog načina na koji su izgrađene, ove kolibe je moguće lako i brzo razmontirati, pa zbog toga celo naselje nije dobilo status grada, a samim tim nije bilo u obavezi da plaća porez.

italija

Trakaj, Litvanija

litvanija

Grad Trakaj je u prošlosti bio jedan od glavnih centara Velike Kneževine Litvanije. Gradili su ga litvanski kneževi u 14. veku i jedno vreme bio je prestonica ove zemlje. Više o tome pisali smo OVDE.

Fenghuang, Kina

Kina
Foto: Edwin Leung

Fenghuang se nalazi u kineskoj provinciji Hunan koja je poznata po svojoj veličanstvenoj prirodi i jedinstvenim planinama Tianmen. Ovaj drevni grad može se pohvaliti bogatom kulturom, počevši od nekoliko etničkih jezika koji se govore, preko različitih kultura pa sve do brojnih vrsta umetnosti i arhitekture koja ga krasi. Uticaj dinastija Ming i Ćing vidljiv je na građevinama, a grad je pod zaštitom UNESCO-a.

>>Ovo bajkovito selo u Kini izgubilo je bitku sa prirodom

kina
Foto: Edwin Leung

Marburg, Nemačka

nemačka

Kao univerzitetski grad, Marburg je oduvek bio kulturni centar Evrope. Gotička i renesansna arhitektura dominiraju ovim netaknutim gradom, a crkve, katedrale, univerzitetski kompleks i uske srednjovekovne ulice krunisane su prelepim zamkom.

>>Dvadeset zanimljivih činjenica o Nemačkoj

nemačka
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here