U NOVOM SADU ODIGRANO VELIKO KOLO ZA GINISA

Na novosadskim ulicama i bulevarima juče je oko 12.000 igrača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u nameri da obore Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

veliko-kolo-za-ginisa

>>30 najčudnijih Ginisovih kolekcija

Manifestaciju Veliko kolo za Ginisa je, na bini na Novom naselju, svečano otvorio član Gradskog veća za kuturu Vanja Vučenović ističući da se ovim neobičnim događajem Novi Sad predstavlja kao centar evropskog folklora, centar tradicije i svega najlepšeg što Republika Srbija može da pruži u kulturološkom pogledu.

Potom su igrači, od sedam do 77 godina starosti, uhvaćeni za ruke u neprekidnom lancu dugom šest kilometara, duž četiri novosadska bulevara, odigrali u kontinuitetu Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo, praćeni muzikom sa razglasa kao i gromkim aplauzima i ovacijama publike.

Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, koje će najverovatnije i zvanično ući u Ginisovu knjigu rekorda, igrali su članovi 258 kulturno-umetničkih društava, deca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije.

Bila je to prilika da, osim učestvovanja u obaranju neobičnog rekorda, folkloraši iz raznih zemalja građanima Novog Sada tokom lepog oktobarskog nedeljnog popodneva prikažu lepotu igre i raskoš krajeva iz kojih dolaze.

A Novom Sadu, kako je izjavio Vučenović, ova manifestacija će biti još jedna stepenica na putu ka osvajanju titule Evropska prestonica kulture 2021. godine.

On je zahvalio Udruženju Veliko kolo na velikom trudu u organizovanju ove lepe priredbe, kao i svima koji su pomogli da bude ostvarena.

Predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac istakla je da ovom manifestacijom Novi Sad biti ucrtan na mapu neobičnih rekorda kao i da će Veliko kolo biti upisano u kulturnu istoriju grada.

Direktor Velikog kola Milan Veselinović zahvalio je Gradu Novom Sadu, pokrajini Vojvodini kao i mnogobrojnim sponzorima na pomoći u organizovanju manifestacije, čije su pripreme trajale punu godinu.

On je izjavio novinarima da je dosadašnji Ginisov rekord u toj kategoriji bilo kolo koje je igralo 250 ljudi i dodao da se u narednim danima, pošto odgovarajuća Komisija Ginisove knjige rekorda proveri sve detalje novosadske manifestacije, iz Londona stigne i zvanična potvrda da je Veliko kolo igrano u Novom Sadu novi rekorder.

Centralnom događaju, igranju Velikog kola, prethodili su koncerti koje su učesnici manifestacije priredili na više od 20 lokacija u gradu.

Manifestacija Veliko kolo za Ginisa imala je i humanitarni karakter, jer su njeni učesnici dali podršku borbi protiv bolesti dijabetesa.

Izvor: Tanjug.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here