MICROSOFT OBJASNIO KADA JE POTREBAN SERIJSKI BROJ ZA WINDOWS 10 A KADA NE

Uz Windows 10 operativni sistem predstavljen je novi sistem aktivacije nazvan digitalno pravo, koji omogućava korisnicima da izvrše nadogradnju sa drugog operativnog sistema, kao što su Windows 7 ili 8.1, bez potrebe za serijskim brojem. Onda kada se nadogradnja završi, sistem će se automatski aktivirati. Windows 10 će se ponovo aktivirati svaki put kada ga ponovo instalirate zahvaljujući novom sistemu digitalnih prava koji zakači serijski broj za vaš računar.

windows

U ažuriranom članku na Windows 10 FAQ, Microsoft objašnjava kada vam je potreban serijski broj a kada ne. U osnovi, sistem digitalnog prava radi u četiri različita slučaja:

– izvršite nadogradnju na Windows 10 besplatno na kvalifikovanom uređaju koji pokreće licenciranu verziju Windows 7 ili 8.1 operativnog sistema

– kupite originalni Windows 10 sa Windows Store-a i uspešno aktivirate vaš Windows 10

– kupite nadogradnju na Windows 10 Pro iz Windows Store-a i uspešno aktivirate Windows 10

– član ste Windows Insider programa i izvršite nadogradnju na najnoviji Windows 10 Insider Preview build

Ovo znači da čak i ako kupite novu verziju Windows 10 operativnog sistema iz Store-a, moguće je izvršiti čistu instalaciju bez serijskog broja. Možete ponovo aktivirati operativni sistem koliko god puta želite i reaktivacija će raditi automatski.

Serijski broj vam je potreban u sledećim slučajevima:

– kupite Windows 10 od ovlašćenog prodavca

– kupite digitalnu kopiju Windowsa 10 od ovlašćenog prodavca

– imate Volume Licensing sporazum za Windows 10 ili MSDN pretplatu

– kupili ste novi uređaj sa Windowsom 10

Izvor: Benchmark.rs

LEAVE A REPLY