ŽIVOPISNE BOJE ITALIJE: OSTRVO BURANO (FOTO)

Burano je ostrvo na severu Italije, a zbog fasada oslikanih jarkim, živopisnim bojama, možda je i najšarenije na Zemlji.

burano3

Udaljen samo sedam kilometara od Venecije, Burano je danas  jedna od najposećenijih destinacija u ovoj državi na jugu Evrope, što zbog svog šarenila, što zbog čipkarstva, koje je ovde veoma rasprostranjeno.

burano1

S obzirom na činjenicu da se stanovnici Burana uglavnom bave ribarstvom, otuda potiče i legenda da su kuće farbali u svetle i vedre boje, kako bi ih lakše uočili po povratku sa svojih putešestvija. Međutim, u skladu s vladajućim propisima, danas uopšte nije lako promeniti boju fasade. Naime, prethodno je potrebno poslati molbu vlastima, koje odlučuju o tome koje se boje smeju koristiti, a koje ne.

burano2

Pretpostavlja se da je ovo šareno ostrvo bilo naseljeno još od rimskih vremena, a u 6. veku okupirali su ga stanovnici izbegli iz obližnjeg rimskog grada Altinuma, koji je bio važna trgovačka luka venecijanske lagune. Postoje dve priče o tome kako je ostrvo  dobilo ime. Prema jednoj od njih, za to je zaslužna porodica Burian, a prema drugoj, prvi doseljenici su tu došli sa ostrvceta po imenu Buranelo.

burano4

Iako je nalik Veneciji (kuće, kanali, mostovi), Burano je ipak vrlo različit u pogledu izgleda i atmosfere i upravo zbog toga je jedno od najsavršenijih mesta u Italiji.

burano5

>>Plutajući grad: Kako je nastala Venecija

>>30 zanimljivih činjenica o Italiji

>>13 zanimljivih činjenica o državama

>>Pogledajte neverovatne granice između država sveta

>Ovih 15 mesta možete obići i virtuelno

>>Povelja, ukleto ostrvo venecijanske lagune

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here