SVET U STILU INIDIJANE DŽOUNSA: SEDAM ”IZGUBLJENIH” DREVNIH GRADOVA

Saznanja o drevnim gradovima dugujemo otkrićima arheologa, jer se o istoriji starih civilizacija svakog dana saznaje sve više i više. Iako širom planete postoji još mnogo tajanstvenih mesta, neka od njih su postala popularne turističke atrakcije, a za mnoge avanturiste idealan način da se osete kao da su u nekom od filmova o Indijani Džounsu.

1. Ciudad Perdida ili Izgubljeni grad, Kolumbija

ciudad perdida

Ovaj grad, za koji se pretpostavlja da je verovatno izgrađen oko 800. godine, to jest više od šest vekova pre Maču Pikčua, ostao je sakriven sve do 1972. godine kada ga je otkrila grupa lokalnih lovaca na blago. Prema sprovedenim istraživanjima, u njemu je nekada živelo između 2.000 i 8.000 ljudi, a obuhvata enorman broj objekata na području od oko trideset hektara.

2. Angkor Vat, Kambodža

angkor vat

Sagrađen u doba kralja Surjavarmana II u ranom 12. veku, ovaj simbol Kambodže svake godine privlači milione turista sa svih strana sveta. Nadaleko poznati grad hramova otkriven je 1858. godine od strane francuskog istraživača Anrija Muoa, koji ga je smatrao jedinstvenijim od svih građevina antičkog Rima i Grčke. Njegova slika nalazi se na brojnim državnim simbolima, poput državne zastave i novčanice od 500 rijela.  

kambodža
Autor: Samadolfo

3. Kalakmul, Meksiko

kalakmul

Kalakmul je arheološki lokalitet Maja koji se nalazi u današnjoj meksičkoj državi Kampeče, koja je ustanovljena 1863. godine. Nekada je bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova, a otkrio ga je američki biolog Sajrus Landel 1931. godine.

>>Zanimljive činjenice o Majama

>>Zanimljive činjenice o Meksiku

4. Persepolis, Iran

persepolis

Persepolis je udaljen oko sedamdesetak kilometara od grada Širaza koji se nalazi u pokrajini Fars, a izgradio ga je persijski car Darije I, tokom čije vladavine su započeti mnogi građevinski projekti. Uništenje Persepolisa 330. godine pre nove ere uglavnom se pripisuje Aleksandru Makedonskom, a razlozi za to su i dalje predmet istorijske rasprave. Na listi svetske baštine Uneska je od 1979. godine.

5. Čokekirao, Peru

čokekirao

Dolazak do ovog grada je izuzetno naporan, a nalazi se na 3.000 metara nadmorske visine. Nastao je otprilike kada i Maču Pikču, a uprkos tome što je otkriven 1710. godine, on i dalje izgleda kao da je u skorije vreme izgrađen od strane Inka.

6. Petra, Jordan

petra

Petra je svojevremeno bila glavni grad arapskog Nabatejskog carstva. Nalazi se u blizini Mrtvog mora, na oko 800 metara nadmorske visine, a s obzirom na to da je grad uklesan u stenama crvenkaste boje, poznat je i kao Crveni grad.

7. Pompeja, Italija

pompeja

Pompeja je osnovana u 6. veku p. n. e. od strane plemena Oska, a u svojoj istoriji, dugoj oko 700 godina, u njoj su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani. Više o ovom antičkom gradu, koji je zadesila nesrećna sudbina, možete da pročitate OVDE.

>>Virtuelno obiđite 15 mesta širom sveta

>>Gradovi duhova: Ovo su mesta u kojima niko ne živi

>>25 gradova nekad i sad

>>Deset najlepših gradova koji leže na kanalima

>>Šesnaest najlepših fotografija gradova na liticama

>>Mesta koja su zauvek nestala pod vodom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here