DESET ČINJENICA O KULTNOM FILMU ”KAD JAGANJCI UTIHNU”

Američki triler Kad jaganjci utihnu iz 1991. godine u režiji Džonatana Demija, jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih filmova svih vremena. Snimljen je po istoimenom romanu Tomasa Harisa, a njegova zarada je već u prvoj nedelji prikazivanja premašila budžet koji je utrošen za snimanje.

kad jaganjci utihu

1. Film Kad jaganjci utihnu je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oskara, nakon filmova Dogodilo se jedne noći i Let iznad kukavičjeg gnezda, uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.
2. Glumica Mišel Fajfer odbila je ulogu agenta Ef-Bi-Aja Klaris Sterling nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. Sa druge strane, za Džodi Foster to nije predstavljalo problem.
3. Uloga Hanibala Lektora trebalo je da pripadne Džinu Hekmanu. Kasnije, producenti su razmatrali da to bude Džon Litgou.
4. Lik agenta Ef-Bi-Aja Dejne Skali iz čuvene serije Dosije iks inspirisan je likom Klaris Sterling.
5. Veći deo filma snimljen je u Pitsburgu jer taj grad ima jako nestalan krajolik i arhitekturu, pa su tako prikazani različiti delovi zemlje.

6. Uprkos hvaljenoj ulozi, Entoni Hopkins se pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta.
7. U sceni u kojoj se Klaris upoznaje sa Hanibalom u filmu, Fosterova je zapravo upoznala i samog Hopkinsa.
8. Lik Džejma Gamba, poznatijeg pod nadimkom Bufalo Bil, inspirisan je trojicom serijskih ubica: Tedom Bandijem, Edom Gejnom i Gerijem Hajdnikom.
9. Lobanja koja se nalazi na leđima moljca na posteru, inspirisana je slikom Voluptuous Death, nastala je u saradnjiizmeđu legendarnog Salvadora Dalija i fotografa Filipa Halsmana, na kojoj je sedam nagih žena poređano tako da formiraju oblik lobanje.
10. Odnos između Lektora i agentice Klaris baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bandija i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Kepela.

>>Retke fotografije sa snimanja filma ”Let iznad kukavičjeg gnezda”

>>Ovo su samo neki od filmova zasnovanih na istinitim događajima

>>Sve tajne ”Prljavog plesa”

>>15 činjenica o filmu ”Doručak kod Tifanija”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here