SVE TAJNE ”PRLJAVOG PLESA”

Ovih dana navršilo se 28 godina od premijernog prikazivanja jednog od najpopularnijih filmova svih vremena Prljavi ples, u kome su glavne uloge tumačili Patrik Svejzi i Dženifer Grej. Predstavljamo vam samo neke od činjenica o ovom legendarnom ostvarenju režisera Emila Ardolina, koji je zaradio 215 miliona dolara na svetskim blagajnama, osvojio Oskara i nekoliko Gremija.

Prljavi ples
1. Patrik Svejzi i Dženifer Grej se nisu podnosili još od filma Red Dawn, pa su probna snimanja Prljavog plesa bila jako loša.
2. Kada je film tek počeo da se prikazuje, publika je toliko loše reagovala pa je zamalo objavljen samo na VHS-u.
3. Radnja filma se dešava u letnjim danima, ali je scena na jezeru snimana tokom meseca oktobra. S obzirom na činjenicu da je tada bilo toliko hladno, usta glumaca su poplavela, pa ni u jednom trenutku tokom filma nema krupnih planova njihovih lica.
4. Tokom čitavog filma Svejzi i Grej su nosili kontrastne boje: ona vrlo svetle, a on uglavnom crnu ili druge tamnije boje.
5. Kultna rečenica iz filma Nobody puts Baby in a corner predstavljala je veliki problem. Svejzi je, navodno, želeo da je izbaci iz scenarija jer mu se nije dopadala.
6. Dženifer Grej se do te mere plašila da vežba čuveno podizanje pa je njen prvi pokušaj istog bio pred kamerama.
7. Muzika iz tog filma jedna je od najprodavanijih u istoriji, zahvaljujući numerama She’s Like the Wind, koju je Svejzi komponovao i otpevao i (I’ve Had) The Time of My Life, koja je 1988. godine dobila Oskara za najbolju filmsku numeru. Inače, She’s Like the Wind je snimljena za film Grandview, U.S. A. iz 1984. godine, ali je prvi put upotrebljena u Prljavom plesu.

8. Dženifer Grej je u vreme snimanja imala 27 godina i bila je deset godina starija od lika Bejbi. Tokom audicije, imala je samo pet minuta da dokaže da može da igra mnogo mlađu devojku.
9. Naslov filma smišljen je pre priče, koja je donekle bila bazirana na životu autorke scenarija Elenor Bergstin. Do njene 22. godine zvali su je Bejbi, znala je većinu plesnih pokreta, a bila je i odmaralištu u Katskilsu tokom 60-ih godina prošlog veka.
10. Val Kilmer je odbio da igra Džonija Kasla, a Bili Zejn, koji je bio sledeći na spisku, nije dobio ulogu jer nije plesao dovoljno dobro. Isto je važilo i za Saru Džesiku Parker, koja je trebala da glumi Bejbi.
11. Bejbi u jednom trenutku kaže Džoniju da je njeno pravo ime Frensis, prema prvoj ženi u američkoj vladi. Naime, Frensis Perkins je bila američka ministarka za rad od 1933. do 1947. godine. Na to mesto ju je, za vreme svog mandata, prvo postavio Frenklin Ruzvelt.
12. Scena u kojoj Džoni i Bejbi vežbaju, a ona se smeje dok on prelazi svojom rukom preko njene, nije bila u scenariju. To se desilo spontano, a reditelj je odlučio da je ostavi u filmu, jer je bila efektna.prljavi ples2jpg

13. Iako u toku filma jedva da su zaplesali, Bejbini roditelji (Keli Bišop i Džeri Orbah) bili su izuzetno cenjeni kao pevači i plesači u brodvejskim mjuziklima.
14. Film je ponovo emitovan u bioskopima 1997. godine, za šta je glavni krivac tok-šou Konana O’Brajana.

 >>10 činjenica o ”Vrtoglavici”

>>Filmovi zasnovani na istinitim događajima

>>Deset činjenica o kultnom filmu ,,Kad jaganjci utihnu”

>>Sve tajne ,,Prljavog plesa”

>>Zanimljivosti o filmu ”Maratonci trče počasni krug”

>>20 činjenica o filmu ”Šindlerova lista”

>>15 činjenica o seriji Dosije iks

>>15 činjenica o filmu ”Doručak kod Tifanija”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here