OVAJ BUNAR U ENGLESKOJ SVE PRETVARA U KAMEN

Petrifikujući bunar lociran je na obali reke Nid u blizini mesta Nerzbora u Severnom Jorkširu u Engleskoj, a specifičan je po tome što sve predmete pretvara u kamen, što se može zaključiti i iz samog naziva.
Petrifikujući bunar
Stanovnici ovog mesta su vekovima bili uvereni da je Petrifikujući bunar uklet, a priče je podstakla i činjenica da jedna strana zida izgleda kao lobanja mitskog bića. Legenda kaže da onaj ko dotakne vodu ovog bunara može da se pretvori u kamen, a avanturisti u njemu često ostavljaju razne predmete. Mistični bunar je prava turistička atrakcija koja je prema jednoj legendi mesto gde se nalazi devojka rođena iz braka prostitutke i đavola, lično koja može da vam prorekne budućnost.

Najstariji zapisi o bunaru su iz 1538. godine kada se verovalo da je voda iz bunara lekovita. Lokalna legenda kaže da je u pećini u kojoj se nalazi bunar rođena Ursula Sauteil, poznatija kao majka Šipton, ćerka lokalne prostitutke. Žena je bila opisana kao izuzetno ružna, pa se verovalo da joj je otac đavo. Kasnije se proširila priča da je devojka imala natprirodne moći, kao i da je mogla da proriče budućnost. Navodno je predvidela pad španske armade 1588. godine, veliki požar u Londonu 1666. godine, kao i izum telefona. U 17. veku bunar je postao turistička atrakcija. 
Foto: TripAdvisor
Ipak moderna nauka je zaključila da se u vodi nalazi visoka koncentracija minerala koji stvaraju ogrtač oko predmeta. Takođe, voda je zabranjena za piće zbog prevelike količine kalcita. Danas radoznali avanturisti kao i posetioci često u bunaru ostavljaju razne predmete poput bicikala, lanaca, medvedića – koji se stvarno okamenjuju.
Zanimljivostidana.com/Kafenisanje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here