”STENLI” – HOTEL KOJI JE POSLUŽIO KAO INSPIRACIJA ZA ”ISIJAVANJE”

Stiven King, neprikosnoveni majstor horor romana, ideju za svoje remek-delo Isijavanje dobio je 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu Stenli. King je tada imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donela svetsku slavu.

Stelijev hotel

Režiser Stenli Kjubrik je 1980. godine na osnovu Kingovog romana snimio istoimeni film, koji slovi za jedan od najboljih horora svih vremena i bavio se porodicom koja se preko zime doseljava u hotel u Koloradu, koji samo na prvi pogled deluje idilično. Glavne uloge tumačili su Džek Nikolson i Šeli Duval, a činjenice o mestu koje je davne 1909. godine sagradio američki biznismen Frilan Oskar Stenli su brojne.

hotel s.
Fotografija hotela iz 1910. godine

Naime, soba 217, u kojoj je Stiven King odseo, ima interesantnu istoriju. Spremačica Elizabet Vilson je 1911. godine pokušala da u toj prostoriji zapali fenjer, koji je sticajem okolnosti eksplodirao, a ona je propala sprat ispod. Gospodin Stenli je učinio sve što je bilo u njegovoj mogućnosti da prikrije taj incident, pa je finansirao troškove njenog lečenja, ponudio joj veću platu i tako dalje. Elizabet je nastavila da radi za njega četrdeset godina nakon tog nemilog događaja. Kasnije je bilo mnogo diskusija na temu paranormalnog, kako od strane gostiju, isto tako i od strane zaposlenih. Često su prijavljivali da čuju čudne zvukove, da se svetla pale i gase sama od sebe i tome slično. Tako je taj objekat postao jedan od najukletijih u Americi. Od 2013. godine u njemu  se održava filmski festival pod nazivom Stenli, koji u okviru svog redovnog repertoara prikazuje nezavisne horor filmove. Za vreme Noći veštica, najstrašnije noći u godini, hotel postaje identičan onom iz Isijavanja, jer tada postaje mesto na kojem se održava bal koji poseti enorman broj ljudi. Ono što je takođe zanimljivo jeste činjenica da hotel ima i profesionalnog istražitelja paranormalnog, a da Kjubrikov film nije sniman u njemu, već u Timberlajn kolibi, koja u stvarnosti ne izaziva jezu kod posetilaca, već samo oduševljenje.

slika sa festivala
Ovako hotel izgleda u vreme kada se u njemu održava filmski festival

 

 

timberlajn
Timberlajn

>>Fotografije Stenlija Kjubrika, jednog od najvećih majstora sedme umetnosti

>>Ukleta kuća porodice DeFeo u Amitivilu

>>Iza scene: Retke fotografije sa snimanja popularnih filmova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here