20 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O NOVOM ZELANDU

Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom delu Tihog okeana i sastoji se od dva velika ostrva ‒ Severnog i Južnog, kao i većeg broja manjih ostrva. Zvanično ime Novog Zelanda na maorskom je Aotearoa, što se često prevodi kao Zemlja dugog belog oblaka, a u nastavku pročitajte neke od zanimljivosti koje verovatno niste znali o ovoj geografski najizolovanijoj državi na svetu.

Novi Zeland zastava

1. Kivi na Novom Zelandu nije voće, već porodica i istoimeni red manjih ptica trkačica. Takođe, iako je zvaničan termin za stanovnika te zemlje Novozelanđanin, neformalno se koristi izraz Kivi, kako međunarodno, tako i od strane lokalaca.

2. Zbog svoje izolovanosti, Novi Zeland je jedno od poslednje naseljenih mesta na planeti. Najbliži sused, Australija, udaljena je 1.500 kilometara severozapadno od glavnih ostrva, preko Tasmanovog mora.

3. Prvi Evropljani koji su došli do ove države bili su Holanđanin Abel Tasman i njegova posada 1642. godine.

4. Velington je glavni grad Novog Zelanda i drugi po veličini posle Oklanda. Osnovan je 1839. godine, a ime je dobio po Arturu Velsliju, prvom vojvodi od Velingtona, pobednika u bici kod Vaterloa.

5. Milford Saund je jedno od najpoznatijih turističkih mesta Novog Zelanda. Njega je engleski književnik Radjard Kipling, poznat po delu Knjiga o džungli, često nazivao osmim svetskim čudom.

Milford Saund

>>Selo Hobita, jedna od glavnih turističkih atrakcija Novog Zelanda

6.  Prema Indeksu percepcije korupcije, najmanje korumpirane zemlje na svetu su Danska i Novi Zeland.

7. Ulica Boldvin, o kojoj više možete pročitati OVDEslovi za najstrmiju na planeti.

Ulica Boldvin

8. Tokom Drugog svetskog rataSjedinjene Američke Države i Novi Zeland su u tajnosti testirali cunami bombe, pravljene sa ciljem da uništavaju priobalne gradove.

9. Ser Edmund Persival Hilari, alpinista i istraživač, bio je prvi čovek koji je osvojio Mont Everest, a njegov lik se nalazi na novčanici od pet novozelandskih dolara.

pet novozelandskih dolara

10. Taupo je najveće prirodno jezero ove zemlje, a nalazi se u kalderi koju je stvorila vulkanska erupcija pre oko 26.500 godina.

11.

Taumatawhakatangihangakoauauotameteaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenakitanatahu
Taumatawhakatangihangakoauauotameteaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenakitanatahu je na maorskom jeziku ime za breg visok oko 305 metara, a postalo je poznato po tome što predstavlja najduži naziv za neko mesto (sadrži 85 slova). Ime ima i svoju dužu verziju od 92 slova koja se nalazi u Ginisovoj knizi rekorda (Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanatahu).

>>30 najčudnijih Ginisovih kolekcija

>>30 najčudnijih imena gradova i sela širom sveta

12. Samo pet odsto populacije na Novom Zelandu su ljudi: ostatak čine životinje. Ovaca je devet puta više nego ljudi.

13. Plavo jezero, odnosno Rotomairewhenua, koje se nalazi u nacionalnom parku Nelson Lakes, najbistrije je jezero na svetu.

>>25 najlepših nacionalnih parkova na svetu

14. Gmizavci na Novom Zelandu su tuatare i gušteri. Ovde nema kopnenih zmija, kopnenih kornjača i krokodila, a jedini autohtoni sisari su slepi miševi.

15. Gradovi Novog Zelanda često su visoko rangirani u istraživanjima o kvalitetu života.

16. Novi Zeland ima dve himne – God save the Queen i God Defend New Zealand. Iako je zvanična himna God save the Queen, ona se koristi samo prilikom monarhijskih prigoda.

17. Godine 1893. Novi Zeland je postao prva država na svetu koja je dala pravo glasa ženama.

18. Moe, izumrla porodica ptica neletačica, nastanjivala je Novi Zeland sve do dolaska Maora, koji su iskrčili većinu šuma. Manje moe su činile ptice veličine ćurke ili malo veće, a velike moe su činile jako velike ptice, među kojima je bila i džinovska moa, koja je bila visoka oko četiri i po metra.

Foto: Prof.Chen Hualin
Foto: Prof.Chen Hualin

19. Oglašavanje na televiziji zabranjeno je na Veliki petak, Uskrs, Dan ANZAK-a (nacionalni dan sećanja na borce koji su bili deo kontingenta Australije i Novog Zelanda koji su se borili u Galipolju u Turskoj za vreme Prvog svetskog rata) i Božić.

20. Slikoviti gradić Kvinstaun je rodno mesto bandži džampinga.

bandzi dzamping

>>Pogledajte fotografije najopasnije bande sa Novog Zelanda

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu,KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu,Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj,Japanu, Škotskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here