20 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O NEMAČKOJ

Savezna Republika Nemačka smeštena je u centralnom delu Evrope i danas je jedna od najvećih industrijskih sila sveta. Ova članica UN, NATO i G8 sastavljena je od 16 saveznih država, a prestonica joj je Berlin. U nastavku pročitajte neke od zanimljivosti o ovoj zemlji.

nemačka

1. Ukoliko izuzmemo Rusiju koja se prostire na dva kontinenta, Nemačka je najnaseljenija zemlja Evrope sa skoro 81 milion stanovnika.

2. Gradovi Ahen, Regenzburg, Frankfurt na Majni, Nirnberg, Vajmar, Berlin i Bon su svi u jednom periodu u istoriji bili prestonica Nemačke. Nakon pada Berlinskog zida, Berlin je 1990. godine ponovo postao glavni grad ove zemlje koja je ujedinjena posle 41 godinu.

3. Sa površinom od 891 kvadratnog kilometra, Berlin je devet puta veći od Pariza. Takođe, u ovom gradu nalazi se 1.700 mostova, što je za oko četiri puta više nego u Veneciji.

4. U nemačkom zakonu ne postoji kazna za zatvorske begunce jer se smatra da je sloboda osnovni ljudski instinkt. Za beguncima se vrši potera, međutim ukoliko nisu izvršili neko krivično delo dok su bili u bekstvu, ne bivaju dodatno kažnjeni.

5. Potomci supruge Hitlerovog ministra za propagandu Jozefa Gebelsa članovi su danas najbogatije porodice u Nemačkoj. Naime, pre nego što se udala za Gebelsa, Magda je bila udata za industrijalca Gintera Kvanta s kim je imala sina Haralda čija deca su danas teška oko 25 milijardi funti.

gebels
Magda i Jozef Gebels sa svojom decom i Magdinim sinom Haraldom (u uniformi)

6. Prvi magazin u istoriji pojavio se u Nemačkoj 1663. godine i nosio je naziv Poučne mesečne diskusijeErbauliche Monaths Unterredungen, kako mu je bio originalan naziv, bavio se filozofskim temama i izlazio je jednom mesečno sve do 1668. godine.

7. U Nemačkoj je ilegalno ostati bez benzina ili gasa na autoputu. Zabranjeno je zaustaviti se iz bilo kog razloga, osim u hitnim slučajevima, što prazan rezervoar svakako nije.

8. Od 1989. do 2009. skoro 2.000 škola u Nemačkoj je zatvoreno zbog nedostatka dece, a broj stanovnika je u poslednjoj deceniji opao za oko dva miliona.

>>Deset zanimljivih činjenica o Ani Frank

9. Reč hamburger potiče iz Hamburga, drugog po veličini grada u Nemačkoj. Burg na gornjenemačkom znači utvrđenje ili utvrđeno utočište i predstavlja široko rasprostranjenu komponentu za imena mesta. Hamburger u nemačkom jeziku predstavlja stanovnika grada Hamburga, slično kao što su Frankfurter ili Viner, imena čuvenih mesnih proizvoda i stanovnici gradova Frankfurta i Beča.

10. Godine 2014. Nemačka je zvanično ukinula školarine na fakultetima, čak i za strane studente. Ministarka nauke i kulture u Donjoj Saksoniji objasnila je da je ova odluka doneta jer nije u redu da obrazovanje zavisi od materijalnog statusa.

11. Oko 60 odsto od 1.000 najpopularnijih YouTube spotova blokirano je u Nemačkoj.

12. Nemačka je tek 2010. godine otplatila ratnu odštetu iz Prvog svetskog rata koja je predviđena Versajskim ugovorom. Isplate su stopirane početkom tridesetih godina prošlog veka zbog globalne finansijske krize, a vlada Adolfa Hitlera ih nikad nije ponovo pokrenula. Posle Drugog svetskog rata dogovoreno je da će isplata ratne odštete iz prethodnog rata ponovo početi kad se Nemačka ujedini, što se i desilo nakon pada Berlinskog zida, a poslednja rata isplaćena je pre pet godina.

13. Oko 5.500 bombi iz Drugog svetskog rata pronađe se i deminira svake godine u ovoj zemlji, što je u proseku 15 bombi dnevno.

>>Aušvic – 70 godina kasnije

14. Dahau, prvi nacistički logor u Nemačkoj, otvoren je šest godina pre početka Drugog svetskog rata. Uz hiljade drugih jugoslovenskih logoraša, u Dahau su bile zatočene mnoge ugledne ličnosti srpske nacionalnosti. Među njima su bili najpoznatiji velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve Patrijarh srpski Gavrilo i episkop Nikolaj Velimirović. Uz njih i poznati general Mihajlo Nedeljković (koji nije preživeo Dahau), profesor Beogradskog Univerziteta dr Vladeta Popović, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u vladi generala Simovića, advokat Tripko Žugić, diplomata i generalni konzul Radovan Šumenković, violinista Vlastimir Pavlović Carevac, novinar i prevodilac Nenad Jovanović, španski borac Simo Čučković, kao i mnogi predratni i ratni članovi Komunističke partije Jugoslavije. Glumac, reditelj i književnik Stevo Žigon je dve godine proveo u ovom logoru gde je i naučio nemački jezik. Zbog znanja jezika i poznavanja mentaliteta, vrlo često je kasnije igrao uloge ciničnih i hladnih nemačkih oficira.

logor dahau

15. Car Nikolaj II od Rusije, britanski kralj Džordž V i nemački car Vilhelm II bili su drugo koleno srodstva i sva trojica predvodila su svoje zemlje za vreme Prvog svetskog rata.

16. U Berlinu je u toku projekat pod nazivom House of One koji ima za cilj da se crkva, džamija i sinagoga izgrade u jednom objektu.

crkva džamija sinagoga

17. Izvođenje nacističkog pozdrava u Nemačkoj je kažnjivo zakonom i procenjena kazna za ovo delo je tri godine zatvora.

18. Skoro trećina električne energije u Nemačkoj dobija se iz obnovljivih izvora.

19. Nemačka je 2014. godine prvi put osvojila Svetski kup kao jedinstvena država. Prethodna tri puta Svetski kup u fudbalu osvojila je Zapadna Nemačka.

20. Istočna i Zapadna Nemačka se još uvek razlikuju iz svemira zahvaljujući različitom vrstom uličnih svetiljki koje su postavljenje dok je zemlja bila podeljena.

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu,KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu,Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj,Japanu, Škotskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here