TROVANTI, KAMENJE KOJE RASTE

U blizini puta koji povezuju gradove Ramniku Valča i Targu Žiju, oko osam kilometara od Horeza u Rumuniji, nalazi se malo mesto zvano Kostešti koje je dom zanimljivog i krajnje neobičnog fenomena koji oduševljava geologe.
trovanti

>>Đamana: selo u Rumuniji uništeno toksičnim jezerom

>>Dvadeset mesta koja morate videti u Rumuniji

U Kostešiju se može naći neobično kamenje pod nazivom trovanti, koje je bez oštrih ivica i ima oblik sfere. Trovant je inače geološki termin koji se često koristi u Rumuniji i znači cementirani pesak. Nakon velikih kiša, kamenje trovanti veličine od šest do osam milimetara može da naraste, u proseku, od šest do deset metara. Ovo kamenje ima nastavke koji podsećaju na korenje, a eksperti još uvek nisu uspeli da odgonetnu šta oni predstavljaju i čemu služe. Pored toga, baš kao i čuveno kalifornijsko kamenje u Dolini smrti, za trovante nije neobično ni da se sami prošetaju. Stručnjaci veruju da je ovo kamenje nastalo prilikom snažnih seizmičkih aktivnosti nakon potresa tla koji su se dogodili pre nešto manje od šest miliona godina.

Kako naučnici ističu, kamenje raste najverovatnije zbog visokog nivoa mineralnih soli koje se nalaze ispod kore kamena. Nakon što se soli pokvase, hemikalija se širi, stvara pritisak u odnosu na pesak i kamenje se uvećava. Oblast u kojoj se ovo kamenje nalazi postala je svojevrstan muzej, Muzej trovanta, koji je danas pod zaštitom UNESKO-a.
rumunija
© All Rights Reserved by RadiCalu
Zanimljivostidana.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here