SUPER MARIO: 13 ČINJENICA O JEDNOJ OD NAJPOZNATIJIH VIDEO IGARA U ISTORIJI

1. Prvu Super Mario igru razvio je Nintendo pre 30 godina, tačnije u septembru 1985. Međutim, samog Maria je japanski dizajner Šigeru Mijamoto kreirao nekoliko godine ranije, a prvi put se pojavio u arkadnoj igri Donkey Kong 1981. godine.

super mario

2. U najpoznatijoj igri Super Mario Bros, Mario je italijanski vodoinstalater koji živi u Kraljevstvu Pečuraka, a njegova misija je da spasi princezu Breskvicu. Često mu u pomoć dolazi njegov mlađi i viši brat Luiđi.

3. Oko 300 miliona kopija serije igara Super Mario prodato je širom sveta što ovu igru čini najprodavanijom u istoriji.

4. Ovaj najpoznatiji lik iz video igre se nije oduvek zvao Mario. Prvobitno ime mu je bilo Osan, što u prevodu znači srednjovečni čovek, a zatim Mr. Video i Jumpman (Skakač) i na kraju Mario.

super mario

5. U trećem nastavku igre Super Mario Bros postoji ostrvo oblika koji podseća na Japan, a glavni zamak je smešten tamo gde bi Kjoto, rodni grad kompanije Nintendo, bio smešten na mapi ove zemlje.

super mario

6. Pečurke koje pomažu Mariu da poraste zapravo su inspirisane pravom pečurkom Amanita Muscaria koja kod nas nosi naziv Muhara i karakteristična je po jakom psihoaktivnom efektu.

super mario

7. Iako ste možda znali za tajni svet -1 poznatiji kao Minus svet u koji se stiže prilikom ulaska u cev na kraju sveta 1-2, sigurno niste znali da u celoj igri postoji još 256 skrivenih nivoa.

super mario

8. Ideja za pravljenje igrice Sonic, u kojoj je glavni karakter istoimeni jež, nastala je dok je njen kreator iznova i iznova pokušavao da pređe prvi nivo Super Maria za što manje vremena.

igrica sonik

9. Mario je prvobitno bio stolar, a ne vodoinstalater. On se takođe pojavljuje i kao lekar u igri Dr Mario iz 1990. i u njenim nastavcima, a cilj je pravilno slagati kapsule i ubiti bacile.

10. Veruje se da je ime Mariovog brata Luiđija inspirisano picerijom koja se nalazila u blizini Nintendovog predstavništva u Americi, u Vašingtonu. Naziv picerije bio je Kod Maria i Luiđija.

super mario bros

11. Bovser, glavni negativac iz serije Super Mario igara, pojavljuje se kao dobar momak 1996. u nastavku Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars gde pomaže Mariu da prođe prepreke.

super mario

12. Priča koja se krije iza ove igrice je mračnija nego što mislite. Naime, Bovser i kupe (kornjače) su zli čarobnjaci koji se služe crnom magijom i pretvaraju svakog u Kraljevstvu Pečuraka u žbunje, blokove i pečurke. Gumbe (male, hodajuće pečurke koje se pojavljuju u svakom nivou) su stanovnici ovog kraljevstva koji su izdali ostale i priključili se kupa-trupama.

super mario bros

13. Čuvena muzika iz Super Maria poznatija kao Ground Theme, koju je komponovao Kodži Kondo, jedna je od najprepoznatljivijih muičkih komada koji su se pojavili u igrama i zadržala se u Bilboard ringtone listama čak 125 nedelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here