PINK FLOYD: ČINJENICE O JEDNOJ OD NAJUTICAJNIJIH I NAJUSPEŠNIJIH GRUPA SVIH VREMENA

Pink Floyd je jedna od najuticajnijih i najuspešnijih grupa svih vremena, a svi njihovi albumi su literatura koja ne bi smela da se zaobiđe ni u kom pogledu.

1. Osnivači benda, Rodžer Voters (gitarista) i Nik Mejson (bubnjar) upoznali su se u Londonu dok su studirali arhitekturu 1963. godine.

2. Jedan od osnivača Pink Floyda, Sid Baret, grupi koja je do tada nosila naziv Sigma 6, zvanično se priključio 1965. godine. Do aprila 1968. godine, bio je jedan od gitarista i glavni vokal u bendu.

3. Ime benda nastalo je kao spoj imena dvojice poznatih bluzera Pinka Andersona i Flojda Kansila. 

4. Arnold Layne, pesma o ludom transvestitu koji krade žensku odeću i koja se temelji na osobi iz stvarnog života koju je Rodžer poznavao, bila je zabranjena na radiju BBC, ali je i pored toga dostigla 16. mesto na britanskoj listi singlova. Dejvid Gilmor je 26. decembra 2006. godine objavio dve live verzije te numere, a u jednoj od njih je gostovao i Dejvid Bouvi.

5. Singl See Emily Play dospeo je u top deset pesama 1967. i Pink Floyd takav uspeh nije ostvario sve do objavljivanja čuvene numere Another Brick in the Wall, koja je punila liste 1979. godine. Ozbiljnim albumskim bendovima singlovi nisu bili prioritet u to vreme, pa tako, primera radi, Led Zeppelin nikada nije izdao niti jedan.

6. Godine 1969. režiser hipi filmova Barbet Šreder angažovao je Pink Floyd za muziku za svoj film, More. To je ujedno bio i prvi album koji je bend u potpunosti snimio bez Sida Bareta.

7. Ime albuma iz 1970. godine, Atom Heart Mother, inspirisano je jednim novinskim člankom vezanim za ženu kojoj je bio ugrađen pejsmejker koji se punio nuklearnom energijom.

8. Album kom je ime dato kao aluzija na ludilo  – The Dark Side of the Moon jedan je od najprodavanijih albuma u istoriji roka. Međutim, nakon saznanja da je to ime već iskoristio drugi bend, Medicine Head, privremeno je promenjeno u Eclipse.  Nakon  neuspeha albuma Medicine Head-a, vraćen mu je originalni naziv.

9. Another Brick in the Wall je ime tri pesme koje govore o tri različite stvari u priči iz rok opere Pink Floyda. Svi delovi su napisani od strane Rodžera Votersa.

10. Na naslovnoj strani albuma Wish You Were Here, dva biznismena se rukuju, od kojih je jedan u plamenu. To je, uistinu, i bilo tako: kaskader je ispod običnog nosio protivpožarno odelo.

11. Cover albuma Animals delimično je baziran na romanu Životinjska farma autora Džordža Orvela, kojim je po prvi put u karijeri stekao svetsku popularnost.

12. Čuveni režiser Stenli Kjubrik je u više navrata pitao Rodžera Votersa da sarađuju, što je on odbio, a kasnije se zbog toga pokajao.

13. Live album Delicate Sound of Thunder grupe Pink Floyd bio je prvi album puštan u svemiru. Sa sobom su ga poneli ruski astronauti u letelici Soyuz 7.

14. Čuveni dokumentarni film snimljen u Pompeji – Live At Pompeiiza većinu pesama Floyd-ovaca bio je poslednji nastup uživo.

15. Godine 2005. bend je prvi put, posle više od dve decenije, nastupio zajedno sa Votersom uživo. Iste godine, Baret je umro od zdravstvenih problema usled dijabetesa, a Rajtovom smrću tri godine kasnije, stavljena je tačka na priču o jednom najvećih bendova ikada. Poslednje što su izdali jeste album Endless River – sastavljen od 20 sati materijala snimljenog tokom sešna koje je grupa imala 1993. i 1994. godine prilikom snimanja izdanja The Division Bell.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here