OHRIDSKO JEZERO, JEDNO OD NAJSTARIJIH JEZERA NA SVETU (FOTO)

Makedonija je mala zemlja posebne lepote, čemu u prilog ide to što se u njoj nalazi jedno od najstarijih jezera na Zemlji – Ohridsko jezero.

Ohridsko jezero

Poznato kao biser ove države u sredini Balkanskog poluostrva, kao makedondsko more, Ohridsko jezero je jedno od najvećih, ali i najdubljih u Evropi, jer njegova dubina dostiže čak 289 metara. Nalazi se na visini od 695 metara i značajno je zbog retkih biljnih i životinjskih vrsta. Njegove obale bile su naseljene još od praistorijskog vremena, a prema procenama stručnjaka, nastalo je pre četiri miliona godina. 

ohrid jezero2

>>Ovako izgleda izlazak sunca na Bledskom jezeru u Sloveniji (foto)

Brojni hoteli i restorani smešteni su uz samu obalu ovog glavnog centra Makedonije, koji okuplja sve veći broj ljudi kako iz regiona, isto kao i  iz celog sveta. Ohridska opština obuhvata grad Ohrid (u kojem se za vreme cara Dušana nalazio glavni ribarski trg) i još 28 sela. Na tom području živi oko 55.000 stanovnika, čiji su se preci uglavnom bavili ribolovom i preradom kože. Ohrid ima bogatu istoriju i nadaleko je poznat po ostacima 365 hrišćanskih crkava, pa se s punim pravom često naziva balkanskim Jerusalimom. Tvrđava cara Samuila smatra se najstarijom i najbolje očuvanom u celoj zemlji, a tokom istorije bila je više puta rušena, prepravljana i dograđivana. 

Ohrid3

Ohridsko jezero se odlikuje kristalno čistom vodom, koja je providna do dubine od 22 metra, a sa svih strana ga okružuju planine: Galičica, Jakupica i Jablanica. Od 1980. godine se zajedno sa Ohridom nalazi pod zaštitom Uneska.

ohrid4

ohrid5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here